Svet građevinarstva-nekretnina

Građevinske aktivnosti u EU beleže rast na godišnjem nivou

Građevinske aktivnosti u Evropskoj uniji (EU) u januaru su na mesečnom nivou pale za više od 2 odsto, dok je na godišnjem nivou njihov rast ubrzan, pokazao je novi izveštaj evropskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru na nivou EU u januaru je prema prethodnom mesecu umanjena za 2,1 odsto, nakon revidiranog 1-postotnog rasta u decembru, pod pritiskom smanjenja aktivnosti u visokogradnji, pokazale su procene Eurostata.

Među zemljama članicama, čijim je podacima Eurostat raspolagao, izrazitiji pad aktivnosti u građevinarstvu na mesečnom nivou zabeležen je u Francuskoj, za 7,6 odsto, te po 3,4 odsto u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

S druge strane, najveći mesečni rast ostvarila je Slovenija, za 14,4 odsto. Sledi Poljska sa 8,8 odsto i Mađarska sa rastom od 6,4 odsto.

Građevinska aktivnost u januaru je, takođe, oslabila i u 19-članoj evrozoni, za 2,2 odsto u odnosu na mesec dana ranije, kada je porasla za revidiranih 0,7 odsto, najviše pod uticajem pada u sektoru visokogradnje.

Na godišnjem nivou aktivnosti su ubrzane, posebno u sektoru niskogradnje.

Na nivou Unije rast građevinskih aktivnosti u januaru je na godišnjem nivou ubrzao na 2,5 odsto, u odnosu na revidirani 1,9-postotni rast u decembru, najviše zahvaljujući skoku u sektoru niskogradnje za čak 8,4 odsto, nakon rasta od 1,1 odsto u mesecu ranije.

Najveći je rast zabeležen u Sloveniji, od 76 odsto, i Mađarskoj, za 43,1 odsto. Slede Češka i Poljska, s povećanjima za 33,6, odnosno 31,8 odsto.

Pad građevinskih aktivnosti na godišnjem nivou zabeležen je samo u Španiji, za 3,6 odsto, i Velikoj Britaniji, za 3,2 odsto.

U evrozoni, koja obuhvata 19 zemalja, građevinske aktivnosti su još više ubrzale na godišnjem nivou. U januaru su porasle za 3,7 odsto prema istom mesecu godinu dana ranije, nakon revidiranog rasta od 1,4 odsto u decembru.

 
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!