Računovodstvo i finansije

Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra - Kragujevac pred bankrotom

Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obaveza od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije Srbije i koče privredni rast.

"Ako Vlada Srbije ne preduzme neophodne mere, dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije", rekao je Petrović.

Taj dug je, kako je naveo, veliki koliko i dug Elektroprivrede Srbije - jedna milijarda evra, ili dug koji je imao Srbijagas - 1,2 milijarde.

"Strukturalni problem lokalnih samouprava je to što se velika sredstva iz budžeta odlivaju na subvencije, ukupno oko 200 miliona evra, a istovremeno nedostaje 250 miliona evra za investicije u lokalnu infrastrukturu, vodovode, kanalizaciju, preradu otpada", rekao je Petrović.

Dodao je da Beograd i Novi Sad kanalizaciju ispuštaju u Dunav, jer nema centralnog prečistavača.

"Od javnih preduzeća najveće minuse u poslovanju ima Gradsko saobraćajno preduzeća Beograd" koje se godišnje dotira sa 100 miliona evra i kragujevačko preduzeće "Energetika" koje svima duguje i kome svi duguju, a u najtežem položaju je grad Kragujevac koji će bankrotirati ako se nešto ne preduzme", rekao je Petrović.

Na pitanje da li očekuje da te probleme reši novi premijer Srbije, Petrović je rekao da "on to mora da uradi".

Dodaje da su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

"Gradovi (Kragujevac, Beograd, Novi Sad, NIš) će se raspasti ako Vlada Srbije ništa ne preduzme. Fiskalni savet će rezultate istraživanja prezentovati Međunarodnom monetarnom fondu", rekao je Petrović.

 

Izvor: N1

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!