Društvo

Gran Pri Festivala u Karlovim Varima za film „Strahinja Banović“

Film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio je Gran Pri Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, Ibrahim Koma dobio je Nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodeljeno je specijalno priznanje za direktora fotografije.

Na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima srpski film „Strahinja Banović” osvojio je glavnu nagradu Festivala. Gran Pri Festivala, „Kristalni globus“ reditelju Stefanu Arsenijeviću je uručio slavni Itan Hok.

Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu. Jeleni Stanković pripalo je Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Na KVIFF festival se dodeljuju tri specijalna priznanja.

Osim ove dve nagrade „Strahinja Banović“ osvojio je i Nagradu Ekumenskog žirija i  žirija mreže Evropskih prikazivača „Europa Cinemas Label“, kako je ranije objavljeno.

Film „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ovo je prvi put posle 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu ovog prestižnog festivala, i prvi put posle 55 godina da osvoji neku od glavnih nagrada.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima do sada je od domaćih autora nagrađen Vladimir Pogačić za najbolju režiju 1957. godine, a Aleksandar Petrović je 1966. dobio Prvu glavnu nagradu Festivala za film “Tri”.

Prvi put je na Festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslav Mogorovića ispred kuće „Art & Popcorn“, u saradnji sa „Cinnamon“ filmom. Koproducenti su „Surprise Alley“ (Francuska), „Les Films Fauves“ (Luksemburg), „Artbox Production House“ (Litvanija) i „Chouchkov brothers“ (Bugarska). Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!