Energetika

Grčki “Energean” traži naftu u moru kod Ulcinja od 2019. godine

Grčka kompanija “Energean”, koja je u martu prošle godine potpisala sa Vladom Crne Gore, ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju za dva bloka u opštini Ulcinj, seizmička istraživanja morskog dna bi trebalo da počne tokom prva tri mjeseca naredne godine.

"Vijestima" je iz Uprave za ugljovodonike, čiji je direktor Vladan Dubljević, zvanično rečeno da je obaveza “Energeana”, u skladu sa ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, da završi istraživanje tokom prvog istražnog perioda koji ističe u martu 2020. godine.

"Očekuje se da grčka kompanija “Energean” početi seizmička snimanja u crnogorskom podmorju tokom prvog kvartala 2019. godine. U ovom trenutku, grčka kompanija je u postupku završetka studije Procene uticaja na životnu sredinu i Projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je u saradnji sa Institutom za biologiju mora izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa", kazali su u Upravi za ugljovodonike.

Seizmičko istraživanje će trajati 13 do 20 dana i obuhvata površinu, kako su objasnili iz Uprave za ugljovodnike od oko 335 kilometara kvadratnih.

Iz grčke kompanije su, kada je potpisan ugovor sa Vladom Crne Gore, saopštili da ukupna investicija za period istraživanja od sedam godina iznosi 19 miliona dolara i podrazumeva finansiranje novog 3D seizmičkog ispitivanja, geofizičke i geološke studije, kao i bušenje jedne bušotine. Izvršni direktor kompanije “Energean Oil and Gas” Matias Rigaš je tada ocenio da je potpisanje ugovora važan dan za tu kompaniju koja je pre tri godine došla u Crnu Goru sa interesovanjem da počne posao istraživanja nafte i gasa, prenosi Seebiz.

"Ovde smo sa posvećenošću da počnemo proces istraživanja. Naša kompanija u Grčkoj posluje 35 godina, gde radi u ekološki osetljivom području. Za to vreme nismo imali nijedan incident", naglasio je Rigaš.

On je istakao da su potpuno posvećeni zaštiti životne sredine i ekoloških resursa u Crnoj Gori, ali i da žele da donesu novo iskustvo u istraživanju nafte i gasa. Dodao je da u Grčkoj imaju 500 zaposlenih, te da im je želje da uposle dosta radnika u Crnoj Gori u kojoj se osećaju kao kod kuće.

Potpisivanjem ugovora sa “Energean”-om okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Prethodno je Vlada potpisala u septembru 2016. godine ugovor sa italijansko-ruskim konzorcijum Eni-Novatek koncesija za istraživanje četiri bloka u opštini Ukinj.

Iz Uprave za ugljovodonike je sredinom prošle sedmice saopšteno da 3D seizmičko istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 se odvija po planu. To istraživanje je počelo 19. novembra i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole, 34 dana.

Koncesija za te blokove je data italijansko-ruskom konzorcijumu Eni-Novatek

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!