Društvo

Han: Srbija će vrlo brzo postati deo EU - Do kraja godine sledi otvaranje novih poglavlja

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je Srbija dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Johanes Han se tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić zahvalio Srbiji i na ključnoj ulozi kada je reč o stabilnosti regiona. Komesar je posle sastanka sa premijerkom Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kako bi iskoristila trenutak koji je došao posle govora predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera gde je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

"EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijum. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija", poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

"Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU. Kada će to biti, to je u rukama Srbije. Nesumnjivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti deo evropske porodice", izjavio je Han.

Komesar je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je reč o oblasti vladavine prava, što će, prema Hanovim rečima, u velikoj meri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za "ključnu ulogu Srbije u regionu kada je reč o stabilnosti", što Srbija, prema rečima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije. Premijerka Vlade Srbije izjavila je, posle sastanka sa Hanom, da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije. 

 

Izvor: RTS

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!