Trgovina

H&M – prihodi prepolovljeni

Švedski lanac butika H&M izvestio je da je zbog pandemije drugi kvartal zaključio sa velikim neto gubitkom i upola nižim prihodima.

U tromesečnom periodu zaključno sa majem kompanija je poslovala sa neto gubitkom od 4,99 milijardi švedskih kruna, odnosno 534 miliona dolara.

U istom periodu prošle godine, H&M je zabeležio neto dobit od 4,5 milijardi kruna.

Više od oko 80 odsto naših prodavnica bilo je zatvoreno u drugom kvartalu, a na tržištima na kojima su bile otvorene potražnja je znatno umanjena", rekla je izvršna direktorka ove kompanije Helena Helmerson.

Iskazani u lokalnim valutama, prihodi su prepolovljeni na 28,6 milijardi kruna (što je preko tri milijarde dolara). Na vodećim tržištima prodaja je znatno pala, a najviše u SAD, 71 odsto. Sledi Nemačka sa padom od 42 procenta, pa Kina gde je prodaja smanjena 28 odsto, prenosi B92.

Svetla tačka bila je internet prodaja koja je skočila gotovo za trećinu, mereno u lokalnim valutama. U grupi navode da je u posmatranom razdoblju bilo otvoreno 48 internet prodavnica, od ukupno 51.

Pad prodaje nastavljen je i u junu, izvestili su iz H&M-a, dodajući da je do 24. juna prodaja merena lokalnim valutama pala za četvrtinu.

Navode da je još uvek zatvoreno 350 njihovih prodavnica. H&M je na kraju maja imao 5.058 prodajnih mesta na 74 tržišta širom sveta, uključujući franšize.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!