Industrija

HBIS ugasio jednu visoku peć u železari u Smederevu

Kineska železara HBIS u Smederevu zaustavila je proizvodnju na jednoj od dve visoke peći zbog negativnog uticaja izvoznih kvota za srpski čelik u Evropsku uniju i posledica pandemije virusa korona.

“Razlozi gašenja visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Srbija su uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije virusa korona”, isaopšteno  je za "Novosti" u Železari HBIS.

Podsetimo, Evropska komisija je prošle godine u julu, za zemlje trećeg sveta, uključujući i Srbiju, uvela ograničenje izvoza na ukupno 3,3 miliona tona.

Međutim, uprkos očekivanjima u Železari da će od ovog jula čelik iz Smedereva ići možda i bez ograničenja ka tržištu Evropske unije, dodatne liberazacije nema.

“Čak je situacija donekle i nepovoljnija, jer kvote nisu više globalne, sada su ograničenja doneta za svaku zemlju pojedinačno, pa tako i za Srbiju, i odnose se i na hladno valjane i na toplo valjane proizvode”,  objašnjavaju u Železari.

Ovo i jeste jedan od ključnih razloga što je kineska kompanija morala da donese odluku o restrikciji proizvodnje.

Nakon što je, čak i u vreme vanrednog stanja, uspevala da održi plasman, čeličana je, ipak, pokleknula. Kada je srpski izvoz od 15. marta do 15. aprila pao za 20 odsto, najveći izvoznik i dalje je bila "HBIS grupa", koja je u ovih mesec dana izvezla robu za 42,6 miliona evra.

Zasada nije izvesno kada će "jedinica", čiji je maksimalni kapacitet 75.000 tona mesečno, ponovo početi da radi. Činjenica da je visoka peć ugašena a ne samo stavljena na "tihi hod" govori da se to uskoro neće dogoditi.

Proizvodnja čelika biće nastavljena samo na visokoj peći 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!