Proizvodnja hrane i pića

“Heineken” odlazi iz Rusije

Pivski gigant “Heineken” saopštio je da će napustiti poslovanje u Rusiji uz procenjeni trošak od 400 miliona evra (438 miliona dolara).

Kompanija je prvobitno objavila da će samo obustaviti nova ulaganja i izvoz u tu zemlju.

Holandska kompanija se tako pridružila nizu zapadnih brendova koji zatvaraju pogone u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu će „Heineken“-ov potez verovatno pojačati pritisak na danskog rivala Karlsberga, vlasnika najveće ruske pivare Baltika.

"Zaključili smo da vlasništvo “Heineken”-a nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i izvodljivo u aktuelnim okolnostima", navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da neće profitirati od bilo kakvog prenosa vlasništva.

“Heineken” je treći po veličini proizvođač piva u Rusiji, gde poseduje lokalne brendove Bočkarev, Ohota i Tri medveda. Iz kompanije su naveli da nameravaju da izađu iz Rusije na "uređen način" i da će nastaviti poslovanje u smanjenom obimu tokom prelaznog perioda kako bi otklonili rizik od nacionalizacije, prenosi B92.

Kompanija je dodala da će garantovati plate svojih 1.800 ruskih radnika do kraja ove godine i da očekuje da će ih otpis sredstava i drugi bezgotovinski troškovi koštati oko 400 miliona evra.

Mada je “Heineken” vodeći igrač na ruskom pivarskom tržištu, njegova prodaja tamo učestvuje sa samo 2,0 odsto u ukupnim prihodima kompanije.

Akcije “Heineken”-a su porasle za 0,8 odsto na 88,16 evra na prepodnevnom trgovanju na berzi u Amsterdamu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!