Saobraćaj i transport

Holandija kupila udeo u kompaniji “Air France”, Francuska nezadovoljna

Odluka holandskih vlasti da kupi 12,68 odsto kapitala aviokompanije “Air France-KLM” u Parizu je ocenjena kao "neprijateljska i iznenađujuća", a francuski predsednik Emanuel Makron je zatražio objašnjenje.

Izvori bliski francuskom Ministarstvu ekonomije saopštili su da je odluka Holandije iznenađujuća, jer se o tome nije ranije raspravljalo.

"Sticanje takve pozicije podseća na tehnike trgovaca, a ne na državnog akcionara. To je istovremeno veoma iznenađujuće i neprijateljski prema Upravnom odboru “Air France” i drugim akcionarima, koji osim francuske vlasti, nisu unapred obavešteni o odluci holandske države", naveli su isti izvori. Makron je rekao da očekuje objašnjenja Holandije ocenjujući da je najvažnije da budu očuvani interesi kompanije, prenosi B92.

Holandska vlada je ranije saopštila da je za oko 680 miliona evra kupila deo kapitala “Air France-KLM”-a, kako bi pojačala svoj uticaj u kompaniji. Vlada je dodala da želi da ima udeo približan francuskim vlastima, od oko 14 odsto. Holandski mediji preneli su da je premijer Mark Rute lično obavestio Makrona o toj odluci. Kompanija “Air France-KLM” je nastala 2004. godine spajanjem francuske i holandske aviokompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!