Finansijske usluge

HSBC odlučila da 1.200 zaposlenih trajno radi od kuće

Najveća evropska banka HSBC odlučila je da više od 1.200 zaposlenih u Velikoj Britaniji prebaci na stalni rad od kuće.

To je jedan od najsnažnijih pokazatelja kako se banke prilagođavaju promenama u načinu rada zaposlenih tokom pandemije, kao i smanjenju troškova.

Oko 70 odsto od 1.800 zaposlenih u kol centrima banke sa sedištima u Engleskoj, Velsu i Škotskoj prijavilo se da ne želi da se ikada više vrati u kancelarije, saopštio je Unite, jedan od najvećih britanskih sindikata.

Ovakve promene mogle bi dugoročno da dovedu do zabrinutosti za dobrobit ako se njima ne upravlja pravilno, rečeno je iz ovog sindikata.

"U razgovoru smo sa kolegama iz kontakt cenatra koji opslužuju klijente banke o načinima na koje možemo da ponudimo fleksibilnost na radnom mestu, istovremeno osiguravajući da se ispune i potrebe naših klijenata. Ove diskusije se nastavljaju", rekao je portparol HSBC-a.

Kako navode iz sindikata Unite, HSBC je ponudio zaposlenima 300 funti (414,75 dolara) godišnje kao doplatu za pokrivanje dodatnih troškova, poput računa za grejanje i struju, prenosi Blic.

Četvrtina osoblja odbila je ponudu jer je želela da barem neko vreme radi u kancelariji, dok 5 odsto želi da se trajno vrati u kancelarije.

HSBC i druge britanske banke počele su da smanjuju kancelarijski prostor, delom i zbog toga što osoblje radi od kuće.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!