Projekti

I mali doprinosi mogu napraviti veliku razliku

Trag fondacija ove godine šesnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove prestižne nagrade je da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince, koji su tokom prethodne godine podržali inicijative za opšte dobro na najdugoročniji i najefektniji način.

Prošle godine, Nagrada za mlade filantrope pripala je Milošu Pešiću, osnivaču Fondacije „JEDAN POSTO“ iz Beograda, koji je 2018. godine došao na ideju da animira ljude oko sebe na polju društvenog doprinosa osmislivši "princip 1%". Prema tom principu svako može da doprinese sa simboličnih 1% vremena, znanja ili novca, i da na taj način, zajedno sa ostalim članovima zajednice, kreira pozitivnu promenu. Sledeći taj princip, Miloš je na volonterskoj bazi pokrenuo Fondaciju „JEDAN POSTO“ za podršku mladim talentima, kroz koju je do sada, u okviru 40 projekata, podržano preko 300 mladih naučnika, istraživača, inovatora i umetnika, od učenika osnovne i srednje škole do studenata.

 „Fondacija JEDAN POSTO ima za cilj da pruži podršku mladim talentovanim ljudima u Srbiji da otkriju i ostvare svoje ideje i potencijale. „Princip 1%“ se zasniva na tome da verujemo da svako od nas može dati makar mali doprinos i na taj način zajedničkim snagama možemo kreirati pozitivnu promenu i poboljšati svet u kojem živimo. Osnovna ideja jeste da animiramo obične ljude da poveruju da nešto mogu da učine i doprinesu svom okruženju, da ne treba da predstavlja izgovor to što ne možemo da pružimo veliki doprinos mi kao pojedinci. Važno je da razvijamo svest i kulturu davanja, kao i da pružamo mali, ali kontinuirani doprinos, i ako dovoljan broj ljudi to uradi, onda je to velika stvar“, izjavio je Miloš Pešić.   

Miloš je VIRTUS nagradu dobio za svoje aktivnosti tokom 2021. godine, kada je na njegovu inicijativu realizovano 10 projekata podrške mladim talentima, odnosno podržano 38 polaznika Centra za talente, kao i jedan ekološki projekat, u okviru kojeg je zasađeno 75 borova. Ukupan obim podrške i donacija za mlade talente Fondacije u 2021. godini iznosio je 1.178.000 dinara, prikupljenih putem doprinosa prijatelja, saradnika i ostalih donatora prisutnih u zajednici.

Cilj projekta „Nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima“ je da osnaži i podrži mlade talentovane ljude koji su se istakli svojim radom, zalaganjem i rezultatima, kao i da im pokaže da su njihovi uspesi i trud prepoznati. Svakog decembra, nagrade se deca iz cele Srbije koja su osvajala medalje na međunarodnim naučnim olimpijadama i takmičenjima u prirodnim i društvenim naukama, novčanim donacijama, kao vid podrške daljem radu i edukaciji. U decembru 2020. godine, nagrađeno je ukupno 48 srednjoškolaca koji su osvojili ukupno 78 medalјa u toj godini, a godinu dana kasnije nagrađena su 54 srednjoškolca koji su osvojili ukupno 99 medalјa u toj godini. A u decembru 2022. nagrađeno je ukupno 75 osnovaca i srednjoškolaca koji su osvojili ukupno 107 medalja u protekloj godini.

Ekološki projekat sadnje drveća „Drvo za budućnost“ Miloš je pokrenuo 2019. godine sa idejom da svake godine posadi barem jedno drvo i da animira i druge ljude da urade to isto. U saradnji sa gradskim Zelenilom organizuju se dva puta godišnje akcije sadnje drveća u parkovima ili drugim zelenim gradskim površinama (u Zvezdarskoj šumi, na Tašmajdanu, Kalemegdanu, u Karađorđevom parku, u Parku prijateljstva, na savskom keju, ali i u krugu Kliničkog centra u Nišu). U ove akcije sadnje drveća može da se uključi svako ko želi da donira i posadi svoje drvo, a svako drvo ponese oznaku na kojoj je ugravirano ime osobe koja je donirala ili kojoj je drvo posvećeno. Do sada je, kroz ovaj projekat, u 9 akcija posađeno ukupno 387 stabala.

Nominacije za VIRTUS nagradu za filantropiju mogu se dostaviti do 14. februara, a više informacija može se pronaći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada

Autor fotografije: Nemanja Miščević

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!