Razvoj

I pored krize, milijarderi sve bogatiji

Uprkos pandemiji korona virusa, koja je pogodila i najveće ekonomije sveta, sve je više bogataša, pokazuje Izveštaj o globalnom bogatstvu koji su izradili analitičari Credit Suisse.

Više od pet miliona novih milionera pojavilo se lane u svetu uprkos zatvaranju tržišta zbog koronavirusa, a milijarderi su povećali vrednost svoje imovine za čak 27 odsto.

Trećina novih bogataša dolazi is SAD. Udeo od 10 odsto najbogatijih rastao je za 0,9 procenata, udeo jedan odsto najbogatijih za 1,1 procenat, a Džini indeks koji meri nejednakost u visini dohotka za 0,6 bodova. Porast nejednakosti je, uz 2014, u 2020. bio najveći od bilo koje godine u ovom veku, pokazuju podaci Credit Suisse.

Izveštaj je pokazao da se broj milionera povećao za 5,2 miliona, pa ih sada ima 56,1 milion u svetu, udeo im je porastao za oko 1,1 odsto odraslih. Istovremeno, oko 2,9 milijardi ljudi, oko 55 odsto odraslih, ima imovinu manju od 10.000 dolara, prenosi portal Klix.

Na rast pogatstva najbogatijih uticale su najviše ekonomske politike, ponajpre politika jeftinog novca centralnih banaka (niske kamate) koja se onda odrazila i na cene akcija na tržištu kapitala, kao i na cene nekretnina, a to su glavni parametri koje ekonomisti uzimaju u obzir kod procene bogatstva.

U prethodnih 20 godina broj ljudi s imovinom vrednom između 10.000 i 100.000 američkih dolara povećao se više nego triput, sa 507 miliona u 2000. na 1,7 milijardi sredinom 2020, najviše u zemljama u razvoju poput Kine.
Istovremeno, bogatstvo onih koji imaju imovinu vrednu najmanje milion dolara uvećalo se gotovo četiri puta, na 191,6 milijardi američkih dolara, dok je njihov udeo u globalnom bogatstvu porastao sa oko 35 na 46 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!