Energetika

IEA: Očekuje se da će globalne investicije u ugalj ove godine biti veće za 10 odsto

Globalne investicije u energiju su na putu da skoče za više od 8 odsto u 2022. i da dostignu 2,4 biliona dolara, pri čemu će osetno porasti ulaganja u lanac snabdevanja ugljem, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U najnovijem izveštaju IEA o svetskim energetskim investicijama navodi se da će ulaganja u čistu energiju ove godine premašiti 1,4 biliona dolara, što predstavlja „skoro tri četvrtine rasta ukupnih investicija u energiju“.

Prosečna godišnja stopa rasta investicija u čistu energiju tokom pet godina nakon potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma 2015. bila je nešto viša od 2,0 odsto, piše u rezimeu izveštaja.

Od 2020. godine, ta stopa je porasla na 12 procenata. IEA smatra da je ta stopa „ispod one koja je potrebna za postizanje međunarodnih klimatskih ciljeva, ali bez obzira na to predstavlja važan korak u pravom smeru“.

Izvršni direktor IEA, Fatih Birol, istakao je izazove i mogućnosti sa kojima se planeta suočava, s obzirom na trenutnu energetsku situaciju, prenosi Dnevnik.

U izveštaju IEA se napominje da je povećanje potrošnje na čistu energiju neujednačeno po regionima, pri čemu razvijene ekonomije i Kina prednjače s tim ulaganjima.

Pored toga, konstatuje se da zabrinutost u pogledu energetske bezbednosti podstiče „veća ulaganja u fosilna goriva, pre svega u ugalj“.

Prema odaci IEA, u 2021. je uloženo oko 105 milijardi dolara u „lanac snabdevanja ugljem“, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2020. Predviđa se da će sličan trend ta industrija zabeležiti i ove godine.

Očekuje se da će globalne investicije u snabdevanje ugljem porasti za još 10 odsto u 2022, jer ograničena ponuda nastavlja da podstiče nove projekte. Procenjuje se da će Kina i Indija sa preko 80 milijardi dolara imati najveći udeo u globalnim investicijama u ugalj 2022, piše u izveštaju IEA.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!