Berza

IPO kompanije “Saudi Aramco” od 1,5 biliona dolara može da uzdrma globalno tržište akcija

Menadžeri novca na Bliskom Istoku su sigurni da će prodaja državne kompanije “Saudi Arabian Oil Co.”, izazvati potrese na svetskim berzama, jer će početna javna ponuda najvećoj svetskoj kompaniji dati vrednost od oko 1,5 biliona dolara.

Tržišna kapitalizacija “Aramco”-a biće gotovo dvostruko veća od ukupne tržišne vrednosti kompanije “Apple Inc.” i četiri puta veća od kompanije “Exxon Mobil Co”. Istovremeno, Saudijska Arabija planira da stvori najveći državni fond za bogatstvo i prodaje stotine državnih sredstava, uključujući uloge na berzi, fudbalske klubove i mlinove brašna.

"Saudijska Arabija bi mogla da zaradi 75 milijardi dolara prodajom 5 odsto akcija u “Aramco”-u, uzimajući procenu od 1,5 triliona dolara", rekao je Salih Iilmaz, analitičar u Bloombergu i dodao: "Ovo je od vitalnog značaja za kraljevstvo naročito usred zabrinutosti zbog smanjenja dugoročne potražnje za naftom."

“Sve dok nedavno nije preduzela korake kako bi omogućila bilo kome da lakše dođe do akcija, u cilju da diverzifikuje svoju ekonomiju, Saudijska Arabija je beležila loše ekonomske rezultate. Stranci su držali manje od 5 odsto akcija, kojima se trguje u Rijadu, finansijskoj prestonici najveće ekonomije Bliskog Istoka.”

Saudijska berza, Tadavul je 10. januara najavila donošenje niza amandmana kojima bi uredila  pravila trgovanja, uključujući ažuriranje nezavisnog modela starateljstva i implementaciju programa za izradu tržišta. Lokalni regulator je, takođe, smanjio minimalnu imovinu, koja može biti pod upravom kvalifikovanih stranih institucija. Saudijski princ prestolonaslednik  Mohamed bin Salman je u aprilu 2016. godine rekao da očekuje da vrednost „Aramca“ pređe vrednost od 2 biliona dolara.

Indeks “Tadawul All Share”-a je prošle godine zaostajao za ekonomijama u razvoju, ostvarivši rast od 0,2 odsto, u poređenju sa indeksom “MSCI Emerging Market”, koji je porastao za 34 odsto. Saudijski merni pokazivač je porastao za 3,5 odsto od početka 2018. godine, što je manje od proseka u zemljama u razvoju, i iznosi 8,4 odsto. Saudijska Arabija će ove godine verovatno biti klasifikovana kao tržište u razvoju od strane MSCI i FTSE Russella, rekao je Salman Bajwa, izvršni direktor “Emirates NBD Asset Management Ltd”-a.

"Saudijska Arabija je dugo bila zatvoreno tržište, ali sada postoje labavija pravila kada je reč o trgovanju i vlasništvu. Uključivanje “Tadawu” i kompanija u benčmarkove na tržištima u razvoju moglo bi da donese čak 45 milijardi dolara pasivnih priliva u period između 2018. i 2019. godine”, tvrde stručnjaci investicione banke EFG-Hermes Holding Co.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!