Energetika

Italija će nabavljati gas iz Alžira

Alžir će isporučivati Italiji "vrlo veliku količinu gasa" na bazi sporazuma vrednog 4 milijarde dolara, izjavio je predsednik Abdelmadžid Tebun.

On je pritom pozdravio "strateško partnerstvo" sa Rimom tokom posete italijanskog premijera Marija Dragija toj zemlji.

Jedan zvanični alžirski izvor je najavio prošle nedelje da će državna energetska kompanija Sonatrak povećati isporuke gasa Italiji za dodatnih 4 milijarde kubnih metara godišnje, povrh ranije planiranih 21 milijardu kubnih metara.

Sporazum, koji je Sonatrak potpisala sa kompanijama Eni, Total Energies i Occidental Petroleum, dolazi u vreme kada isporuke gasa iz Alžira postaju sve važnije južnoj Evropi zbog smanjenog izvoza iz Rusije nakon napada na Ukrajinu, prenosi B92.

Dragi je, nakon sastanka sa Tebunom u Alžiru, rekao da je Italija "privilegovani partner" Alžira i da povećanje isporuka gasa za 4 milijarde kubika predstavlja "ubrzanje kojem smo se nadali".

"Alžir je poslednjih meseci postao vodeći snabdevač gasom naše zemlje“, dodao je on. Takođe je najavio da će Alžir i Italija raditi zajedno na razvoju obnovljivih izvora energije, uključujući zeleni vodonik, solarnu, vetro i geotermalnu energiju.

Zategnuta situacija s ponudom na globalom energetskom tržištu predstavlja za Alžir veliku priliku da okrene stranicu višegodišnjeg pada prihoda, koji je oštro srezao devizne rezerve zemlje i doveo do nepopularnog fiskalnog pooštravanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!