Industrija

Iz obnovljnog pogona IMT-a izašao prvi traktor

Prvi traktor koji je izašao iz obnovljenog pogona fabrike fabrike IMT u Jarkovcu predstavljen je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

To je potvrda obećanja da će novi vlasnik fabrike IMT, indijska kompanija „Tafe“, ponovo otvoriti pogon u Jarkovcu.

Pomoćnica predsednika sečanjske opštine i bivša upravnica pogona u Jarkovcu Biljana Savović potvrdila je za portal zrenjaninski.com da je urađeno prvih sedam probnih traktora. Oni će, kako je navela, krasiti izložbeni štand na novosadskom Poljoprivrednom sajmu.

“Trenutno je angažovan manji broj ljudi, jer su pripreme za zvaničan početak rada pogona još uvek u toku. Hala u kojoj će se odvijati proizvodnja za sada nije u potpunosti osposobljena za rad. Prema poslednjim informacijama, zvaničan početak rada pogona u ovom selu mogao bi se očekivati u septembru ove godine”, istakla je Savović.

Podsetimo, Indijci su za 66,8 miliona dinara stekli pravo na intelektualnu svojinu IMT-a koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu. Zemljište gde je fabrika IMT-a, pak, ostaje u vlasništvu Srbije.

Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, najavljeno je da bi proizvodnja novih IMT traktora mogla početi najkasnije za godinu dana. Kako je rečeno, ključne komponente, poput motora, stizaće iz Indije, dok će se u Srbiji praviti ostali delovi i sklapati traktori sa oznakom IMT.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!