Projekti

Izabran novi Upravni odbor PKS- Krov srpske privrede

Skupština Privredne komore Srbije (PKS) izabrala je 25 članova Upravnog odbora PKS u čijem su sastavu privrednici koji vode najznačajnije srpske kompanije i predstavljaju sve ključne segmente domaće ekonomije. Ovih 25 firmi godišnje prihoduje više od sedam milijardi evra, izvozi 1,3 milijarde evra i zapošljava gotovo 70.000 ljudi.

Novi četvorogodišnji manadat poveren je Branislavu Maloviću (AIR SERBIA), Draginji Đurić (BANCA INTESA), Svetoslavu Atanasovu (COCA-COLA HBC SRBIJA), Veselinu Jevrosimoviću (COMTRADE), Andreju Jovanoviću (DEKA INŽENjERING), Janu Vilemu Dokhejru (DELHAIZE SERBIA), Milki Vojvodić (DELTA HOLDING), Stanku Popoviću (ELIXIR GROUP), Dijegu Veliniju (FCA SRBIJA), Nikosu Zoisu (HEINEKEN SRBIJA), Ronaldu Zeligeru (HEMOFARM), Zoranu Đorđeviću (JP POŠTA SRBIJE), Dimitriju Knjeginjiću (LAFARGE BFC), Tivadaru Bunfordu (MASTERPLAST YU). Članovi UO PKS su i Velimir Jovanović (MLEKARA ŠABAC), Violeta Kovačević (MERCATOR S), Miodrag Kostić (MK GROUP), Stefan Lazarević (NCR BEOGRAD), Bojan Radun (NECTAR), Kiril Tjurdenjev (NIS), Branko Milutinović (NORDEUS), Jovanka Jovanović (ROBERT BOSCH), Udo Ajhlinger (SIMENS), Vladimir Lučić  (TELEKOM SRBIJA), Milan Grujić  (ZF SERBIA). U članstvu UO su i potpredsednici PKS Nikola Petrović (EEG), Zoran Vujović, (TMF 2005), Mile Kocić (YUMIS), Rade LJubojević, (Sirogojno), Miroljub Aleksić (ALCO GROUP), Zoran Matijević (IM MATIJEVIĆ), Nebojša Šaranović (KAPPA STAR LIMITED).
 
Sastav Upravnog odbora odražava strateško opredeljenje PKS da predstavnici svih sektora privrede vode nacionalnu poslovnu asocijaciju, odlučuju o ključnim pravcima njene politike, kao i da svojim predlozima i inicijativama doprinose kreiranju propisa važnih za privredu, poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji i razvoju ukupne domaće ekonomije.
Marko Čadež, predsednik PKS, istakao je na sednici Skupštine da je privreda u prvoj polovini 2021, preko komore pokrenula 41 inicijativu ka Vladi Srbije i resornim ministarstvima od kojih je uspešno realizovano 18 ili 44 odsto. Među najznačajnim su direktna budžetska podrška poslovanju prevoznika u drumskom putničkom saobraćaju, usagalašavanje liste za prekogranično kretanje otpada, nastavak izvoza plastične sirovine, subevencije za noćne klubove i barove, promocija zakona o fiskalizaciji.
Govoreći o makroekonomskim pokazateljima predsednik PKS je rekao da se, nakon krizne 2020, privreda Srbije vraća na teren ekspanzivnog rasta i da je u 2021. procenjena stopa rasta BDP šest odsto, a u 2022. godini 4,5 odsto. Pozitivne trendove, po rečima Čadeža, predstavljaju oporavak tražnje na međunarodnom tržištu, premeštanje poslova evropskih kompanija sa udaljenih tržišta, unapređenje saradnje osim sa EU, i sa privredama SAD, NR Kine, Velike Britanije, Rusije, kao i čvršće povezivanje MMSP sektora u regionalne i globalne lance dobavljača. Rizici su treći talas pandemije Kovid 19 na jesen, rast cene sirovina i transporta, tenzije između vodećih privreda sveta, mogući rast kamatnih stopa i budžetski deficit.
U okviru sednice Skupštine PKS organizovana je postavka domaćih proizvoda koji su nosioci žiga „Čuvarkuća“ u okviru projekta PKS „Stvarano u Srbiji“. Projekat je pokrenut pre godinu dana, a više od 700 proizvoda dobilo je ovaj žig kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla. 
 
Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sednici Skupštine PKS na kojoj je predstavljena Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050.
„Nema važnije teme za razvoj celokupne privrede i život stanovništva Srbije od energetike. Ovih dana se očekuje predlog uredbe Evropske komisije o tzv. taksi na ugljenik na granici - Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Upravo ovo će odlučivati da li će naša privreda biti konkurentna, da li ćemo preživeti ili nećemo, da li će naši proizvodi, bilo cement, čelik, poljoprivredne mašine, mleko... moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo na druga tržišta“, rekao je Čadež. 
PKS će u narednih šest meseci intenzivno raditi sa lokalnim timom eksperata i predstavnicima privatnog kapitala na izradi strategije upotrebe vodonika i očekuje se da do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom energetike, bude formulisan prvi akcioni plan za njeno sprovođenje.
Prema rečima predsednika PKS, razvoj novih, inovativnih tehnologija, poput uspostavljanja proizvodnje vodonika i skladištenja CO2, direktno su u funkciji snažnog opredeljenja Srbije ka dekrbonizaciji energetskog sektora i ugljenično intenzivne industrije.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da primena Zelene agende ne znači gubitak radnih mesta i gašenje elektrana već prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu. "Investicioni ciklus u energetici i rudarstvu iznosi 17 milijardi evra. I zato je zelena agenda model rasta i prilika da naša privreda bude ne samo održiva, već i predvodnik ovog procesa”, istakla je Mihajlovićeva.
Katerina Rajhe, predsednica UO Westenergie AG, i predsednica Saveta za hidrogen Federativne Vlade Nemačke rekla je u onlajn obraćanju privrednicima da je nemačka vlada u potpunosti prihvatila vodoničnu strategiju.
„Vodonična strategija će do 2050. godine stvoriti značajan broj novih radnih mesta u Nemačkoj i generisati 80 milijardi evra godišnje“, kazala je Rajhe.
Kompanija „Eliksir“ planira izgradnju budućeg postrojenja za proizvodnju vodonika u okviru razvoja hemijskog parka Prahovo, rekao je Stanko Popović vlasnik „Elixir Grupe“.
 
 
Foto: Jadranka Ilić i Dragan Kujundžić
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!