Društvo

Izložba “16 žena” u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda od 11. decembra

U okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama”, ambasada Švedske u saradnji sa Fabrikom fotografa i Aleksandrom Crnogorcem organizuje izložbu fotografija pod nazivom “16 žena”. Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 11. decembra u 18 časova u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Izložba prikazuje portrete 16 žena iz javnog života Srbije koje daju svoju podršku svim ženama koje su preživele ili se suočavaju sa psihološkim nasiljem u različitim oblicima. Cilj izložbe je da se ukaže na ovaj vid zlostavljanja koji često ostaje nevidljiv i nepriznat, kao i da se podstaknu žene na hrabrost i snagu da se tome odupru. Izložba takođe ima za cilj da se širi svest o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i da promoviše rodnu ravnopravnost i ljudska prava.

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2024. godine.

Iste večeri, u 20 časova biće prikazan švedski film Čarter iz 2020. u režiji Amande Kernel. Govori o majci koja u postupku razvoda kidnapuje svoju decu odvedivši ih na Tenerife. Film je nominovan za nagradu Nordijskog filmskog saveta. Iste godine Švedski institut za film ga je nominovao  za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film

Ulaz na projekciju filma je besplatan.

Radno vreme Filmske galerije svaki dan od 16 do 21h

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!