Društvo

Izložba „Primenjena nostalgija Beograd – Pariz“ otvorena u Sorboni

Ministarstvo za evropske integracije povodom francuskog predsedavanja Savetu EU organizovalo je izložbu fotografija „Primenjena nostalgija Beograd - Pariz”. Nakon izlaganja u Domu omladina u Beogradu i u Kulturnom centru Srbije u Parizu, od 10. oktobra 2022. godine predstavljene su i na francuskom Univerzitetu Sorbona.

Ova druga po redu izložba u Parizu, organizovana je uz veliko razumevanje i želju da se u prostoru tog prestižnog svetskog univerziteta vide fotografije Beograda i njegova bliskost s francuskom prestonicom, u skladu sa konceptom projekta „Primenjena nostalgija“. Realizaciju izložbe u holu Univerziteta Sorbona pomogli su tamošnji profesori slavistike Saša Marković, Snežana Đurić, Aleksandar Stefanović, Filip Želez, kao i direktor univerzitetskog programa za audiovizuelnu kulturu Mark Lazjon.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je izložba fotografija, koju će publika moći da pogleda po drugi put ove godine i na jednom od najstarijih evropskih univerziteta Sorbona,  pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa i prijateljstva Srbije i Francuske, kako u oblasti kulture, tako i u širem kontekstu evropskih integracija.

„Namera nam je da i ovom izložbom ukažemo na sličnosti Beograda i drugih prestonica EU, ovoga puta je to Pariz, a odabrane fotografije, koje će imati priliku da vide studenti, profesori, kao i druga publika francuske prestonice, na najbolji način pokazuju našu pripadnost evropskom prostoru zasnovanom na zajedničkoj prošlosti, kao i nastojanja da budemo deo zajedničke evropske budućnosti. Srbija je potpuno privržena najvišim evropskim vrednostima i konceptu Evrope kao zajedničkog kulturnog, ekonomskog, demokratskog prostora i prostora mira. Naše opredeljenje je da i kroz ovaj, za nas veoma važan projekat Primenjena nostalgija, nastavimo da negujemo strateški dobre odnose, kako sa Francuskom, tako i sa svim ostalim  državama članicama EU, kao i da građani tih zemalja vide Srbiju u svetlu koje nije isključivo političko“, rekla je ministar Joksimović povodom najnovijeg otvaranja ove izložbe.

„Primenjena nostalgija” projekat je koji Ministarstvo za evropske integracije organizuje povodom rotirajućih predsedavanja Savetu EU. Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd. S druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje. U prvoj polovini 2022, tokom francuskog predsedavanja EU, autorka iz Francuske Lor Može fotografisala je Beograd, dok je Nemanja Maraš, autor iz Srbije, fotografisao Pariz.

Izložba fotografija Beograda i Pariza u Univerzitetu Sorbona produžetak je 21. ciklusa projekta „Primenjena nostalgija“ i posetioci će imati priliku da je pogledaju do 28. oktobra.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!