Društvo

Izložba „Prometeji novog veka”

U Muzeju Jugoslavije je otvorena izložba pod nazivom „Prometeji novog veka”, posvećenu Prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih, njenim pratećim programima i refleksijama kojom ova ustanova kulture obeležava značajan jubilej, 60. godina održavanja tog skupa u Beogradu.

Ono što simbolički povezuje umetnost i Pokret nesvrstanih sabrano je u čuvenoj slici Petra Lubarde i nazivu „Industrijalizacija“, po kojoj je nazvana izložba, a kako se ova slika obično naziva.

„Ova povezanost višestruka je i mnogoznačna. Uoči Prve konferencije nesvrstanih 1961. godine, u Kulturnom centru Beograda održana je samostalna izložba Petra Lubarde. To je bio jedan od najvažnijih kulturnih događaja prve polovine šezdesetih godina 20. veka u Jugoslaviji. Monumentalno delo ‘Industrijalizacija’ odabrano je od 36 izloženih, kao slika koja najbolje prenosi suštinu zalaganja Pokreta nesvrstanih zemalja za novi svet, modernizaciju i jednakost ljudi. Tako je postala simbol osnivačke skupštine Pokreta, koja je održana uz učešće delegacija iz 25 zemalja u zdanju Narodne skupštine Republike Srbije“, rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

Gojković je napomenula da je i sam slikar Petar Lubarda pridavao veliki značaj tome što će njegov rad biti izložen na centralnom mestu odigravanja ove konferencije, smatrajući da „umetnost može da cveta jedino u miru“.

Grandiozno platno sa likom Prometeja, koji u grčkoj mitologiji najsnažnije odslikava borbu za čovekoljublje, pravdu i oličenje nesebičnosti, hrabrosti i ponosa.

 „Petar Lubarda predstavljao je Jugoslaviju na najznačajnijim kulturnim događajima u svetu. To nije bio samo instrument kulturne diplomatije, već i primer autentičnog učešća stvaraoca u kreiranju kulturne politike svoje države“, naglasila je Gojković.

U fokusu izložbe, autorki kustoskinja Muzeja Jugoslavije Ane Panić i Jovane Nedeljković, su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!