Agro svet

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Skupštini po hitnoj proceduri

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi trebalo da strancima ograniče kupovinu srpskih oranica, biće usvojene do 1. septembra po hitnoj proceduri, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Nacrt zakona, koji bi trebalo onemogući potpunu liberalizaciju trgovine zemljištem dogovorenu Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prošao je Vladu Srbije, a ovih dana očekuje se zakazivanje skupštinske sednice, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Javne rasprave o zakonu nije bilo, ali u Ministarstvu poljoprivrede ističu da već godinu dana sarađuju sa različitim poljoprivrednim organizacijama, koje su, kako navode, zadovoljne predloženim izmenama.

Svi detalji novog zakona još nisu poznati, ali kako je ranije potvrđeno, glavne izmene su što će strancima biti omogućeno da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta i to pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, kao i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu pre 1. septembra, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje primena odredbi, koje izjednačavaju prava građana Srbije i Evropske unije pri kupovini srpskog poljoprivrednog zemljišta.

Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine postala jedina zemlja, koja je u postupku pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica, dok su se druge zemlje poput Poljske, Hrvatske, Mađarske u pregovorima izborile za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u Uniju.

Izvor: Beta

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!