Razvoj

Izvoz IT sektora dostigao milijardu evra

Izvoz IT industrije Srbije je u ovoj godini dostigao cifru od milijardu evra, rekao je ministar finansija Siniša Mali i poručio da je digitalizacija jedan od prioriteta rada Vlade Srbije.

Ministar Mali je govorio na panelu "Zajednički pristup ka digitalizovanom Zapadnom Balkanu" gde je rekao da deset odsto BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu.

Srpski ministar finansija naveo je i da je udeo IT industrije u BDP-u naše zemlje deset odsto.

Kako veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi u toj oblasti, kaže Mali, Srbija je programiranje uvela ne samo u srednjim već i u osnovnim školama. "Naša obaveza je da te mlade ljude zapošljavamo, da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji. Ove godine 1.750 škola dobilo je kompjutere i priključenje na internet", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala lider u implementaciji takozvanih e-udžbenika i najavio da će naše škole od septembra imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane. "Tako će naša deca svoje učenje i obrazovanje sticati u okruženju koje je najvažnije za njihove karijere", podvukao je Mali.

Govoreći o digitalizaciji, Mali je naveo i da je Vlada Srbije posebno ponosna na projekat e-uprave, kroz koji je samo prošle godine više od šest miliona dokumenata izdato u elektronskoj formi. "Time smo našim građanima uštedeli milione sati čekanja u redovima, a uštedeli smo im i 2,2 miliona evra samo u taksama", naglasio je Mali.

Mali ističe i da država mnogo ulaže u velike naučnoistraživačke centre, poput Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, gde radi više desetina kompanija koje zapošljavaju stotine mladih. "Hoćemo da te naučnoistraživačke centra napravimo u celoj Srbiji, za šta smo izdvojili 65 miliona evra", navodi ministar.

Ističe da je digitalizacija važna ne samo za Srbiju, već i za ceo region i najavio da će Srbija sledeće godine biti domaćin "Digitalnog samita" zemalja regiona, gde će, kaže, potvrditi svoje liderstvo u regionu u toj oblasti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!