Trgovina

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrednosti od 409 miliona dolara, kao odgovor na carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, koje je nedavno nametnuo američki predsednik Donald Tramp, objavila je javna televizija NHK.

Japanska vlada se priprema da ove nedelje obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o tom planu, što je neophodan postupak po svetskim trgovinskim pravilima, objavila je NHK.

Taj potez verovatno je deo nastojanja da Vašington stavi Japan na listu zemalja koje su izuzete od američkih carina.

Vašington je, naime, uveo te carine, ali je neke zemlje privremeno izuzeo od primene.

Planirane protivmere Tokija bile bi iste vrednosti, kao i carine koje je nametnuo Vašington, javlja NHK.

Jedan zvaničnik vlade kazao je da Tokio razmišlja o preduzimanju nekih oblika akcija zasnovanih na pravilima WTO-a, ali da nije doneta konačna odluka o tome treba li preduzeti protivmere.

"Ništa se još nije odlučilo o tome kakav ćemo konkretni odgovor preduzeti: analiziramo uticaj američkih carina na japanske kompanije i pozivamo Vašington da ponudi Japanu izuzeće", izjavio je jedan zvaničnik Reutersu pod uslovom anonimnosti, jer nije ovlašten da javno govori.

Japan je jedini veliki američki saveznik, koji nije izuzet od Trampove odluke o carinama, koja je došla kao šok za mnoge političare, s obzirom na bliske veze japanskog premijera Shinzo Abea sa predsednikom SAD, prenosi Hina.

S obzirom na jake obrambene veze Japana sa Sjedinjenim Državama, Tokio se s oprezom pridružuje koracima Kine i Evropske unije, koji su oštro reagovali na odluku SAD-a najavom protivmera.

Međutim, neki vladini zvaničnici nisu isključili mogućnost podizanja trgovinskog spora u WTO-u protiv američkog poteza.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!