Razvoj

Japan u 2021. godini imao privredni rast 5,4 odsto

Japanska ekonomija se oporavila u poslednja tri meseca 2021. godine, jer je ublažavanje pandemije podstaklo potrošnju, mada poskupljenje sirovina i aktuelni rast broja inficiranih novim omikron sojem kovida pomračuje buduću ekonomsku aktivnost.

Treća najveća svetska ekonomija je porala za 5,4 posto na godišnjem nivou u periodu oktobar-decembar 2021, nakon što je u prethodnom kvartalu pala za 2,7 procenata, pokazali su vladini podaci.

Pojedini analitičari predviđaju da će u tekućem tromesečju japanski bruto domaći proizvod (BDP) ponovo zabeležili pad, jer novi talas slučajeva kovida-19 sputava kupovine domaćinstava, a fabrička proizvodnja trpi poremećaje u lancu snabdevanja.

Ekonomski rast je u poslednja tri meseca uglavnom je bio vođen povećanjem privatne potrošnje od 2,7 odsto na kvartalnom nivou, nakon ublažavanja epidemioloških mera ograničenja u oktobru. Privatna potrošnja čini više od polovine japanskog BDP-a, prenosi B92.

Kapitalni rashodi su takođe porasli za 0,4 posto, a eksterna tražnja se povećala za 0,2 procenta, što je znak da je globalni oporavak nastavio da pruža podršku izvozu.

Prema desezoniranim podacima, realni BDP Japana vredan oko 541 bilion jena (4,69 biliona dolara) i dalje je ispod predpandemijskog nivoa, odnosno manji nego na kraju 2019. godine kada je iznosio 5,06 biliona dolara.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!