Razvoj

Japanska ekonomija nastavlja oporavak

Japanska ekonomija je porasla više nego što se očekivalo u četvrtom tromesečju 2020, nastavljajući oporavak od najgore posleratne recesije.

Treća najveća ekonomija sveta zabeležila je u periodu oktobar-decembr rast od 12,7 posto međugodišnje, pokazuju vladini podaci, što je iznad medijan prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali 9,5 procenata.

Privredna ekspanzija u posleđna tri meseca je, međutim, znatno usporila u odnosu na treći kvartal kada je rast iznosio 22,7 odsto nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog u maju, prenosi B92.

U celoj 2020. godini, koju je obeležila kriza izazvana pandemijom koronavirusa, ekonomija Japana je pala za 4,8 procenata, što je prvi godišnji pad od 2009.

Sa dva uzastopna lanjska kvartala solidnog rasta, japanska ekonomija je verovatno nadoknadila 90 posto gubitaka izazvanih pandemijom, procenjuju analitičari.

Globalni rast proizvodnje pružio je japanskom izvozu i kapitalnim rashodima preko potreban podsticaj za povećanje isporuka privrednicima u Kini, čija se ekonomija relativno brzo oporavlja.

Eksterna potražnja, ili izvoz umanjen za uvoz, doprineo je rastu japanskog BDP-a u poslednjem tromesečju s jednim procentom, pri čemu je izvoz skočio za 11,1 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!