Razvoj

Japanski premijer dovodi predstavnike 16 kompanija u Srbiju

Premijer Japana Šinzo Abe i delegacija privrednika počinju posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987. godine kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio SFRJ. Domaćin japanskom premijeru i delegaciji biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Cilj posete je, prema najavama iz Tokija, širenje granica japanske diplomatije i jačanje ekonomske saradnje.

Tokom posete biće održan i poslovni sastanak kome bi, prema najavi Privredne komore Srbije, trebalo da prisustvuju predstavnici četrdesetak domaćih i japanskih kompanija, a zainteresovanost za razgovore iskazale su 23 domaće i 16 kompanija iz Japana iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, IT tehnologija i drugih.

Abe je za "Politiku" rekao da dolazi s čelnicima 16 kompanija kojima se "Japan ponosi", govorio o pojačanom interesovanju japanskih firmi za Srbiju i dodao da želi da unapredi saradnju u kulturi i sportu. Kazao je da pozdravlja napredak Srbije u približavanju EU i da će nastaviti snažnu podršku Srbiji u reformama neopohodnim za to.

Prema podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Japana za 11 meseci prošle godine iznosila je 152,6 miliona dolara. U tom periodu Srbija je u Japan izvezla robu za 45,1 miliona dolara, a uvoz je bio u vrednosti od 107,5 milona dolara.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Japan su prerađeni duvan, hrana, pre svega prerađevine od voća, osim sokova, skrob, ali i lepak, mašine za pojedine industrijske grane, nameštaj. Iz Japana u Srbiju najviše su se uvozili automobili, kancelarijske mašine, građevinske mašine i uređaji, merni i kontrolni instrumenti, foto i kino meterijal.

Iz PKS ocenjuju, da i pored toga što je japansko tržište zahtevno i probirljivo, sa jakom kontrolom uvoznih proizvoda, postoji mogućnost da se robna razmena dve zemlje poveća i to pre svega izvoz cigareta, aditiva za prehrambenu industriju, smrznutog voća, povrća i meda.

Japan je u Srbiji i jedan od najvećih donatora i prema podacima Vlade Srbije, od 2001. obezbedio je više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite.

Abe u posetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje koju je počeo 12. januara i kojom je obuhavćeno šest zemalja, među kojima su Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Srbija i Rumunija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!