Finansijske usluge

Još jedna digitalna valuta

Indijska centralna banka će u narednoj finansijskoj godini na tržište lansirati digitalnu rupiju, saopštila je ministarka finansija Nirmala Sitarama.

"Uvođenje digitalne valute centralne banke će dati podsticaj, veliki podsticaj digitalnoj ekonomiji. Digitalna valuta će takođe dovesti do efikasnijeg i jeftinijeg sistema upravljanja valutama", kazala je ona dok je predstavljala godišnji budžet zemlje.

To bi značilo da će u finansijskoj 2022/23 godini koja počinje 1. aprila ova zemlja dobiti sopstvenu digitalnu valutu, prenosi B92.

Ministarka nije iznela detalje o tome kako će digitalna rupija funkcionisati, ali je rekla da će biti uvedena "koristeći blokčejn i druge tehnologije".

Ako se bude držala ovih planova, Indija bi bila jedna od najvećih svetskih ekonomija koja bi uvela takozvanu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Kina, recimo, radi na digitalnoj verziji svog juana od 2014. godine i najdalje je odmakla kada je u pitanju lansiranje CBDC-a na globalnom nivou. Japan takođe istražuje sopstveni CBDC, a Federalne rezerve SAD prošlog meseca objavile su studiju o digitalnom dolaru, ali nisu zauzele čvrst stav o tome da li će ga izdati.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!