Projekti

Francuska ukida plastičnu ambalažu

Francuska će od januara 2022. godine zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo sve voće i povrće, saopštilo je Ministarstvo životne sredine.

Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže.

Lista voća i povrća uključuje praziluk, patlidžan i paradajz, kao i jabuke, banane i pomorandže.

"U svakodnevnom životu koristimo strahovitu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i poveća njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Procenjuje se da se 37 odsto voća i povrća prodaje sa ambalažom i očekuje se da će mera sprečiti više od milijardu beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje, prenosi RTV.

Predsednik federacije francuskih prodavaca voća Fransoa Roh rekao je da će prelazak na karton biti težak za tako kratko vreme.

Zabrana pakovanja deo je višegodišnjeg vladinog programa za postepeno ukidanje plastike. Od 2021. godine Francuska je zabranila plastične slamčice, šolje i pribor za jelo, kao i kutije od stiropora za hranu za nošenje.

Ograničen broj delikatnog voća, kao na primer isečeno voće, za sada se mogu prodavati u plastičnoj ambalaži, ali to će biti ukinuto do kraja juna 2026. godine.

Plastična ambalaža biće zabranjena do kraja juna 2023. godine za čeri paradajz, boraniju i breskve, do kraja 2024. godine za špargle, pečurke, zelenu salatu, bilje i trešnje, a do kraja juna 2026. godine za maline, jagode i druge delikatne bobice.

Od januara 2023. godine biće zabranjeno bacanje posuda za jelo u restoranima brze hrane u kojima se hrana jede, a ne nosi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!