Društvo

Još tri vrtića u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će resorno ministarstvo finansirati izgradnju još tri nova vrtića u okviru Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” i to u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju.

Ružić je u Vladi Srbije potpisao sporazume o saradnji sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, predsednikom Opštine Aleksandrovac Mirkom Mihajlovićem i predsednikom Opštine Prijepolje Dragom Popadićem.

Ministar prosvete je naveo da resorno ministarvo nastavlja sa implementacijom politike koja ima za cilj povećanje obuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Ovim potpisivanjem sporazuma u Vladi Srbije, o izgradnji tri nova vrtića stvaramo uslove za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja još 500 mališana. Na taj način pružamo konkretnu podršku lokalnoj samoupravi, odnosno lokalnoj zajednici, građanima i građankama u tim sredinama”, istakao je ministar.

Za izgradnju novog vrtića u Čačku izdvojeno je više od 110 miliona dinara, a objekat će se prostirati na više od 1.200 metara kvadratnih i obezbediće 120 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u šest grupa.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović ocenio je da će podršku Vlade Srbije, Čačak konačno moći da se pohvali još jednim vrtićem u gradu, koji će pripadati Predškolskoj ustanovi „Moje detinjstvo“.

Gradiće se potpuno novi objekat u Zablaću, u kome će biti mesta za 120 mališana iz Zablaća, Ježevice, Viljuše, Baluge, Vape, Mršinaca i okolnih sela.

Predsednik Opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović rekao je da će izgradnjom novog vrtića u Aleksandrovcu, koji će se prostirati na više od 1.530 metara kvadratnih, stvoriti uslovi za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja 180 mališana koji će biti podeljena u devet grupa. Vrednost investicije iznosi približno 180 miliona dinara.

Predsednik Opštine Prijepolje Drago Popadić naglasio je da će novi vrtić u Prijepolju obezbediti 200 novih mesta za decu predškolskog uzrasta koja će biti podeljena u 10 grupa i prostiraće se na više od 1.350 metara kvadratnih. U izgradnju novog objekta biće uloženo približno 140 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, realizuje Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ kroz koji ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora u lokalnim samoupravama, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

Kroz ovaj projekat izgrađeno je ili započeta izgradnja vrtića – u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Tutinu, Smederevu i Šidu. Predstoji početak izgradnje u Novom Pazaru, Petrovcu na Mlavi i Kragujevcu.

Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Važan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!