Finansijske usluge

“JP Morgan Chase” uvodi sopstvenu kriptovalutu

Američka banka "JP Morgan Chase" prva u SAD uvodi sopstvenu kriptovalutu.

Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom sveta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba da počne za nekoliko meseci, mali deo tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove "JPM koin", digitalni token, koji su inženjeri ove banke sa sedištem u Njujorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja tv mreža CNBC.

"JP Morgan Chase" se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokčejn. To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji - bitkoinu. Ali, da bi se ta budućnost desila, "JP Morgan Chase"-u je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. "žičani transferi" (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki "JPM novčić" će se menjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica, prenosi Tanjug.

Klijentima će se kovanice izdavati po deponovanju dolara u banci. Nakon što upotrebe ove "žetone" za neko plaćanje ili kupovinu hartija od vrednosti na blockčejnu, banka uništava kovanice, a klijentima vraća preostali iznos dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!