Finansijske usluge

JPMorgan predviđa mogućnost skoka vrednosti bitkoina

Iz najveće američke banke JPMorgan stiže predviđanje da bi bitkoin mogao dugoročno da skoči na 146.000 dolara.

Uslov je da volatilnost splasne i da institucije počnu da ga preferiraju u odnosu na zlato u svojim portfolijima.

To je otprilike 130% više od sadašnje cene bitkoina. Ona se poslednjih nedelju dana kreće između 60.000 i 65.000 dolara.

JPMorgan smatra da se bitkoin, koji je takođe u neku ruku redak proizvod, sve više nadmeće sa zlatom za pažnju ulagača kao zaštitu od inflacije, odnosno kao nešto što će rasti čak i kada inflacija ruši vrednost druge imovine, prenosi B92.

Međutim, JPMorgan je saopštio da bi ogromna volatilnost (stepen varijacije niza cena trgovanja tijekom vremena) bitkoina morala naglo pasti da bi se cena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osećali prijatno dodajući ga u svoje portfolije.

Promenljivost bitkoina trenutno je oko četiri do pet puta veća od zlata, objavila je banka. To bi moralo dramatično pasti pre nego što institucionalni investitori uđu u igru.

JPMorgan ističe da je upravo volatilnost bitkoina velika prepreka za održivi rast cena. Dodaju kako je reputacija kriptovalute poprilično narušena tokom njenog aprilskog i majskog skoka i ponora.

Bitkoin je krajnje nepredvidljiv. Porast iznad 146.000 dolara izgleda potpuno moguć, s obzirom na to da je dobit bitkoina bila više od 340% u prošloj godini. No, još jedan pad na manje od 30.000 dolara, što se videlo ovoga leta, takođe je mogućnost, kažu u banci.

U svakom slučaju, JPMorganovi globalni tržišni stratezi izgledaju optimistični u pogledu kriptovaluta.

Inače, iz JPMorgana smatraju da bi investitori u kriptovalute u svojim portfolijima trebalo da drže iterijum umesto bitkoina, jer blokčejn ima više namena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!