Projekti

Jubilarni 30. telekomunikacioni forum TELFOR

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović otvorio je 30. jubilarni telekomunikacioni forum „Telfor“, najveći regionalni skup u oblasti telekomunikacija.

Jovanović je istakao da su od 2017. godine digitalizacija i obrazovanje postali dva ključna prioriteta Vlade.

On je rekao da je u poslednjih deset godina izvoz od IKT sektora povećan gotovo sedam puta, uz očekivanje da će na kraju ove godine izvoz od IKT usluga dostići preko 2,6 milijardi evra, što bi bio rast od 40 odsto u odnosu na 2021. godinu.

„IKT sektor je postao generator polovine novih radnih mesta u 2021. godini, te je svako drugo radno mesto koje je otvoreno u proteklih godinu dana u ovom sektoru. Srbija je prema podacima Eurostata imala jedno od najvećih povećanja broja zaposlenih u IKT sektoru u Evropi, sa rastom od preko 50% u odnosu na 2016. godinu“, naglasio je ministar Jovanović.

Jovanović je istakao razvoj IKT u Republici Srbiji u koji se prethodnih pet godina značajno investiralo od razvoja infrastrukture, data centara, naučno-tehnoloških parkova, do otvaranja Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, nabavke superkompjutera.

On je najavio da se početkom 2023. godine očekuje početak radova na izgradnji Kreativno-inovativnog-multifunkcionalnog centra Ložionica, u Beogradu, koji će obnovom i adaptacijom stare železničke Ložionice postati mesto susreta, povezivanja, informisanja i razmene ideja mladih, kreativnih ljudi, studenata, startapa, IT zajednice, istraživača i zainteresovane javnosti.

„Resorno ministarstvo nastavlja rad na kapitalnim projektima. U toku je realizacija projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima u cilju pokrivanja svih domaćinstava u Srbiji mrežama nove generacije, a do kraja ove godine očekuje se i završetak projekta Povezane škole na kojem ministarstvo radi od 2018. godine“, rekao je Jovanović.

Na „Telforu“ se prikazuju i raspravljaju svi relevantni aspekti telekomunikacija i informacionih tehnologija: istraživanja, tehnički aspekti, razvoj, ekonomija, obrazovanje, oprema, servisi i sistemi. „Telfor“ konferencija ima veliki broj autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz više od 30 različitih zemalja, iz svih telekomunikacionih i bliskih segmenata.

Foto: Marina Jančević.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!