Berza

Kako da investiram novac na berzi? Besplatan savet koji mnogo vredi!

Nova era berzanskog online trading-a u koju su uključeni milioni investitora uključujući i Srbiju, otvara  pitanje čime trgovati (akcije, fjučersi ili ETF) na koje vam odgovora Ekonomski online.

Većina ljudi berzu poistovećuje sa kupovinom i prodajom akcija. Međutim, berza je mnogo više od toga. Na svetskim berzama je dostupan ogroman broj instrumenata za trgovanje, a svaki od njih ima svoje specifičnosti, kao i svoje prednosti u određenim situacijama.

Recimo, nekada je idealno trgovati akcijama, a nekada je bolje trgovati ETF-ovima ili fjučersima. Svaki od instrumenata ima svoju volatilnost, tržište ili kompaniju koje pokriva. Da napomenemo, navedeni instrumenti  nisu jedini kojima se trguje, ali svakako jesu najbitniji. Edukacija  je osnov za trgovanje, i odatle treba početi

Na akcijama možete zaraditi i kad rastu i kad padaju

Akcija je udeo u vlasništvu određene kompanije, koja svojim nosiocima daje 2 osnovna prava: pravo vlasništva i pravo na dividendu. 

Kada kupite akciju na berzi, sve dok ste njen vlasnik imate pravo na dividendu, koju kompanija objavljuje na godišnjem nivou. Međutim, ovde morati uzeti u obzir i mogućnost da vam kompanija uopšte ne isplati dividendu, već odluči da svoj profit u celini reinvestira u nove projekte. Obično takvim akcijama raste cena, jer investitori procenjuju da se reinvestiranjem profita kompanije u stvari povećava njena vrednost na dugi rok. 

Dividenda nije jedini prihod, koji možete ostvariti posedovanjem neke akcije. Ukoliko akciju kupite na berzi jeftino, a prodate skupo vi ostvarujete tzv. kapitalnu dobit ili razliku u ceni što je često i osnovni motiv investiranja na berzi. Na vama je da procenite koja kompanija ima dobru perspektivu u budućnosti i da se kupovinom akcija vežete za njen rast.

Takođe, bitno je znati da se kapitalna dobit ne ostvaruje samo kupovinom već i prodajom akcija. Naime, sasvim je moguće prodati akciju koju ne posedujute, jer smatrate da je previše skupa i da će njena cena pasti. Ovo je takozvana „trgovanje na kratko“ ili „short pozicija“. Vi u ovom slučaju prodajete akcije, koje „pozajmljujete“ od svog brokera, a zatim, kada cena u skladu sa vašim očekivanjem padne, vi ih kupujete po nižoj ceni i tako ostvarujete novčanu dobit na razlici u ceni. 

Dakle, i kad akcije rastu i kad akcije padaju vi možete ostvarivati profit, što značajno povećava procenat uspešnosti investiranja.

ETF akcije – praktično i jeftino trgovanje

ETF akcije su, takođe, izveden finansijski instrument, koji omogućava „klađenje“ ne na jednu kompaniju ili robu već na čitav investicioni portfolio, koji se nalazi u osnovi ovog instrumenta. 

Umesto da novac ulažete u različite investicione fondove sada imate mogućnost da kupujete „gotove investicione portfelje“, čija se cena pomera baš kao i vrednost tog portfelja koji se nalazi u osnovi. 

Tako imamo ETF akcije na sektore kao što su energetski, finansijski, automobilski ili na različite geografske portfolije npr. ETF akcije, koje u svojoj osnovi ima najveće kompanije iz Brazila, Kine, Rusije, USA... ili ETF akcije koje u svojoj osnovi imaju samo zlato ili naftu ili gas... 

Ove instrumente koriste investitori koji očekuju da će čitav sektor/porfolio imati dobre ili slabije performanse u budućnosti i umesto da kupuju ili prodaju pojedinačne akcije kompanija iz datog sektora oni će jednostavno kupiti ili prodati ETF akcije što je mnogo praktičnije i jeftinije. 

Za razliku od fjučersa ETF akcije nemaju rok dospeća, odnosno, ne postoji vremenski rok u smislu dužine držanja pozicije i trguje se kao obična akcija na regulisanim globalnim berzama. 

ETF izdaju najveće svetske finansijske institucije poput Blackrocka (najveći svetska kompanija za upravljanje imovinom) ili nekih velikih globalnih banaka. 

Među najtrgovanijim ETF-ovima na svetu su SPY (u osnovi ima portfolio sastavljen od akcija 500 najvećih kompanija iz USA koje čine berzanski indeks S&P500), GDX (u osnovi ima fjučerse na zlato), XLF (u osnovi ima ima portfolio sastavljen od akcija najvećih banaka iz USA), USO (u osnovi ima portfolio sastavljen od fjučersa na naftu)... 

Dnevni promet ETF-om SPY je oko 24 milijarde dolara što je za oko 4 puta više nego bilo koja akcija na planeti. 

Fjučersi – ozbiljnija kupovina u budućnosti

Fjučers se definiše kao finansijski ugovor o kupovini ili prodaji neke aktive (imovine koja se nalazi u osnovi tog ugovora) na određeni dan u budućnosti po unapred utvrđenoj ceni. U suštini on predstavlja finansijski derivat, koji je izveden iz neke aktive (imovine,robe) koja se nalazi u njegovoj osnovi. Tako imamo fjučerse na robe (zlato, nafta, metali i sl.), akcije, valute, berzanske indekse, kamatne stope itd. Kada u medijima vidite cene za naftu ili zlato to su u stvari trenutne cene fjučersa iz aktuelnog meseca na tu robu. 

Svaki fjučers ugovor je visoko standardizovan i trguje se isključivo na regulisanim berzama. Na primer, ako kupujete fjučers na kukuruz – u ugovoru kojeg ste kupili stoji tačna specifikacija koja je to vrsta kukuruza, koja boja, vlažnost, rok isporuke ili količina/vrednost fjučers ugovora. Kod nekih robnih fjučersa postoji i opcija da se nakon isteka ugovora isporuči roba koja se nalazi u osnovi ugovora (npr. pšenica, soja, kukuruz, zlato, nafta...), ali treba napomenuti da se preko 98 odsto svih fjučersa poravnava u novcu na kraju isteka ugovora. 

Jedna od najbitnijih stvari kod fjučersa je datum njihovog isteka o čemu je potrebno voditi računa. Naime, ako ste kupili fjučers nafte po jednoj ceni u nameri da ga prodate po višoj ceni, ali je fjučers istekao pre nego što je uopšte došao do te više cene, imate na raspolaganju dve opcije. 

Prva, je da po isteku fjučersa ne uradite ništa i ostavite poziciju da se automatski zatvori po ceni koja važi u trenutku isteka fjučersa. Poravnanje vaše ulazne cene i poslednje cene na isteku ugovora je obično u novcu.

Druga se odnosi na mogućnost produžavanja roka isteka fjučersa ili tzv. „rollover“ na naredni mesec (ovo je opravdano jedino ako verujete da će ishod kretanja cene, ipak, otići u vašu korist). 

Dakle, fjučersom se može trgovati isto kao bilo kojim drugim instrumentom u cilju zarade na razlici u ceni tako da on često na berzi gubi svoju originalnu upotrebu kao terminski ugovor (ugovor za budućnost). Ono što je prednost fjučers ugovora je da vi zaista u njegovoj osnovi imate pravu, realnu imovinu i da vam garanciju izvršenja ovog ugovora ili trgovanje istim garantuje regulisana berza poput Chicago Board of Trade (CBOT), koja ima tradiciju dužu od 100 godina u trgovanju ovim instrumentima.

Stefani Milenković, Sinteza Invest Group

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!