Marketing

Kako da u 2018. godini napredujete na Google lestvici?

Večito pitanje – šta je sve neophodno da bi se web sajt našao na samom vrhu Google pretrage?

„Biti na prvoj stranici pretrage“ mantra je svih onih koji se bave Internet marketingom. Da bi to postala stvarnost, neophodno je preuzeti stvar u svoje ruke i baviti se optimizacijom za pretraživače. A šta je uopšte optimizacija za pretraživače iliti Search Engine Optimization? SEO je marketinška disciplina, koja je fokusirana na povećanu vidljivost na organskim (besplatnim) rezultatima na pretraživačima. Dakle, šta to znači? Nije neophodno nužno izdvojiti budžet za oglašavanje kako bi se vaša web stranica našla na prvoj Google stranici, ali je zato neophodno imati SEO eksperte koji će znati, koje su to „cake“ aktuelne u SEO svetu. Upravo tako, kažemo „aktuelne“, jer se stvari jako brzo menjaju kada je reč o optimizaciji za pretraživače. Ok, nije samo kada je reč o ovom parčetu kolača marketinške torte, takva je situacija sa čitavom tortom pod nazivom Internet marketing. Što više veština imate, time je ta torta slađa.

Šta je sve neophodno kako bi sajt bio dobro optimizovan za pretragu?

Kao što je rečeno, promene u SEO svetu su konstantne, tako da se često dešava da i sami SEO experti stave prst na čelo i zapitaju se „Još promena, da li je moguće?“ O da, moguće je. Ono što je najvažnije, i zašto je Google ujedno i najbolji saveznik, jeste da sve promene najavi na vreme tako da je nemoguće imati izgovor „Nismo spremni.“

Da biste bili spremni, evo šta možete da uradite kako bi vaš web sajt imao veće šanse da se nađe na samom vrhu Google lestvice.

  1. Pređite na HTTPS adresu web sajta

Zašto HTTPS? HTTPS predstavlja protokol za prenos hiperteksta i zadužen je za zaštitu korisnika. Ovo je naročito važno onima koji danas vrše kupovinu online (a ko to još nije učinio u 21. veku?!). Google je predložio prelazak na HTTPS adresu kako bi korisnici znali da su sigurni i da niko neće zloupotrebiti njihove podatke, naročito kada je reč o informacijama koje se odnose na podatke načina plaćanja. Google se, takođe, izjasnio o onima koji ne pređu na HTTPS do jula 2018. godine – postoji mogućnost da web sajt bude penalizovan.

  1. Optimizacija za mobilnu pretragu

Novo pravilo – relevantnost rangiranja web stranica zavisiće od toga da li su responsive. To znači da web sajtovi ne smeju biti prilagođeni samo za desktop, nego i za mobilne telefone, tablete i druge uređaje. Veliki broj web sajtova nije prilagođen mobilnim i ostalim uređajima, stoga se očekuje da će se situacija značajno promeniti. I sigurni smo da hoće, jer ko još ne želi da bude na prvoj stranici pretrage, zar ne?

Pored toga što će značajno biti da li je vaš web sajt responsive ili ne, značajna će biti i brzina očitavanja stranica. Dakle, brže bolje prilagodite fotografije, slajdere, video snimke na sajtovima. Preporučuje se izbegavanje videa i flash animacija jer je neophodno dosta vremena da se učitaju, a postoji jedno nepisano pravilo: "bilo koja informacija na sajtu može se pronaći iz najviše 3 klika i 8 sekundi“. Ukoliko se ne ispoštuje ovo nepisano pravilo, odnosno, ukoliko očitavanje traje duže od nekoliko sekundi i posetioci sajta nisu uspeli da naprave makar jedan „klik“, velika je mogućnost da ćete ih pretvoriti u posetioce web sajta vaše konkurencije.

  1. Glasovna pretraga

Malo ko se danas vodi glasovnom pretragom, ali i to će se promeniti. Google trenutno ima pune ruke posla upravo sa poboljšanjem optimizovanja za glasovnu pretragu tako što se trudi da radi na boljem prepoznavanju i razumevanju izgovorenih reči.

  1. Nikako ne zaboraviti na backlink-ove

Google obožava backlinkove i na osnovu njih određuje relevantnost vaše web stranice. Naročito ako se link ka vašem web sajtu nađe na onom koji se i sam nalazi na vrhu njegove lestvice i ukoliko ima veliki broj poseta.

  1. Potražite savet stručnjaka

Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati. Ukoliko se niste bavili SEO optimizacijom i ne poznajete baš najbolje ovu oblast Internet marketinga, nije ništa strašno. Niste jedini. Niko ne može da zna baš sve, a bolje uložiti malo novca u stručnjaka ili agenciju nego napraviti veću štetu nego korist.

Korak po korak, i ispunićete baš sve ove korake koji mogu da doprinesu da se vaš web sajt bolje rangira na pretraživaču, i možda ga vremenom baš pronađete na prvoj stranici. 

 

Nikolina Bojić

Marketing agencija ApaOne

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!