Društvo

Katalonski parlament će ignorisati zabranu španskog suda

Katalonski parlament će se oglušiti na zabranu španskog suda, pa će u ponedeljak održati raspravu koja bi mogla dovesti do proglašenja nezavisnosti, objavio je zvaničnik regionalne vlade.

"Parlament će se sastati i parlament će raspravljati", rekao je u predstavnik katalonske vlade za spoljne poslove Raul Romeva za Radio BBC.

To je prvi jasni odgovor katalonske vlade na odluku španskog ustavnog suda od četvrtka kojom je suspendovana parlamentarna skupština planirana za ponedeljak, a on bi mogao izazvati oštru reakciju centralne vlasti u Madridu.

Španski premijer Marijano Rahoj ponudio je međustranačke razgovore za pronalazak rešenja, čime je otvorio vrata za sporazum koji bi Kataloniji dao više autonomije. On je odbacio je nezavisnost i katalonski predlog za međunarodnim posredovanjem.

Zastupnici španjolske vladajuće stranke tvrde da Rahoj planira da se pozove na ustav kako bi raspustio regionalni parlament i time izazvao nove izbore u regiji ako će njena vlada proglasiti nezavisnost.

Romeva je BBC-ju rekao da se kriza može rešiti samo političkim putem, a ne preko pravosuđa.

Njegove izjave oborile su španske deonice i obveznice, kao i udele u dve najveće katalonske banke, Caixabank i Sabadell. Sabadell je u četvrtak objavio da prijavljuje sjedište u Alicante, a Caixabank, treći najveći kreditor u Španjolski, u petak će također odlučivati o tome.

Zabrana ustavnog suda pogoršala je jednu od najvećih kriza koja je pogodila Španjolsku od uspostave demokracije 1975. godine, nakon smrti Francisca Franca.

Katalonski političari su se nakon nedeljnog referenduma obvezali da će na sednici u ponedeljak jednostrano objaviti nezavisnost. Tenzije bi dodatno mogao pogoršati poziv španskog vrhovnog suda šefu katalonske policije kako bi odgovorio na optužbe o podsticanju pobune time što nije sproveo sudsku odluku o zabrani referenduma.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!