Svet građevinarstva-nekretnina

Kazne za neispunjenje obaveze izbora upravnika zgrade do 2 miliona dinara

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije je za RTS izjavila da je oko 25.000 stambenih zgrada upisano u registar stambenih zajednica što je 50 odsto stambenih jedinica u Srbiji.

Od tog broja se 10 odsto opredelilo za profesionalnog upravnika, a 90 odsto za komšiju.

Ona je navela da je rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra ali da i dalje postoji mogućnost upisa.

Ističe da su komunalni inspektori krenuli na teren radi utvrđivanja stanja. Dodaje da će oni, ukoliko utvrde da upis nije izvršen, doneti odgovarajuće naloge rešenja o upisu u registar bez odlaganja. 

S tim u vezi, stanovnici stambenih zgrada u Beogradu su od pre desetak dana dobijali obaveštenja u kojima ih inspekcija obaveštava o tome da moraju da izaberu upravnika zgrade.

Kovačevićeva ističe da prinudnih upravnika ima dovoljno i dodaje da su u toku nove obuke i ispiti. Navodi da je Zakonom o stanovanju predviđena mogućnost kazne i dodaje da to nije cilj zakona. Zato će, kaže, inspektori pribegavati prvo izdavanju nalogu da se imenuje prinudna uprava, čiji je zadatak da organizuje zajednicu da se registruje i izabere upravnika.

U obaveštenju koje je osvanulo na jednoj od zgrada na Novom Beogradu se navodi da stanari imaju rok od 30 dana da izaberu upravnika i registruju stambenu zajednicu.

Ukoliko tu zakonsku obavezu ne ispune u datom roku, komunalni inspektor je u obavezi da nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora donese rešenje kojim se nalaže stambenoj jedinici upis u Registar i podnese prijavu za uvođenje prinudne uprave. 

Načelnik inspekcije beogradske opštine Zvezdara za RTS kaže da inspekcija već desetak dana obilazi zgrade i ostavlja ovakva obaveštenja.  Radonjić navodi da će se po isteku datog roka biti sačinjeni zapisnici, posle čega će se donositi rešenja a potom će biti podnošene prekršajne prijave i određivaće se prinudni upravnici. 

Na pitanje koliko realno stanari imaju vremena za registraciju stambene jedinice i izbor upravnika, Radonjić je kazao da je taj rok od 45 dana do dva meseca i podsetio da je za registraciju potrebno minimalno tri stana ili dva vlasnika zgrade. 

Kazne za neispunjenje zakonskih obaveza regsitracije i izbora upravnika je od 50.000 dinara do dva miliona dinara. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!