Trgovina

Kina nezadovoljna: Zašto nam EU zatvara vrata?

Kina je izrazila zabrinutost zbog predloga šefa EK Žana Kloda Junkera da se ograniče kupovine evropskih kompanija u sektorima infrastrukture, energetike i IT.

Junker je u prošlonedeljnom obraćanju o stanju Evropske unije izneo okvirni predlog kontrole pojedinih investicija, s ciljem da se članicama EU obezbede instrumenti za intervenciju u slučajevima direktnih stranih ulaganja u stratešku imovinu, posebno ako akvizicije sporovode strana preduzeća koja kontroliše ili finansira država.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Lu Kang izjavio je da je EU dugo promovisala slobodnu trgovinu i zalagala se lakše uslove za investiranje, što je evropskim zemljama donelo stvarne benefite. 

"Zatvaranjem vrata se neće postići trajan razvoj. Sprovođenje trgovinskog i investicionog protekcionizma zarad kratkoročnih interesa, iz dugoročne perspektive, doneće veće štete nego koristi", rekao je Lu na dnevnom brifingu za medije. 

On je pozvao EU da poštuje principe Svetske trgovinske organizacije, pre svega nediskriminatorske principe, u svim merama koje je usvojila. Lu je dodao, da se moraju "izbeći pogrešne, zbunjujuće i negativne poruke koje se šalju spoljnom svetu". Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao u junu Evropsku komisiju da napravi sistem za proveru ulaganja iz inostranstva u strateške sektore u uniji. 

Nemačka je u julu postala prva zemlja EU koja je pooštrila propise o preuzimanjima koja sprovode strane korporacije, nakon niza kineskih ugovora koji su omogućili pristup zapadnim tehnologijama i ekspertizi. 

Francuska već ima nacionalnu regulativu za blokiranje takvih ugovora u odredjenim sektorima, poput energetike i telekomunikacija. 

Prošlogodišnja akvizicija nemačkog proizvodjača robotike, kompanije Kuka, koju je realizovalo kinesko preduzeće Midea, izazvalo je zabrinutost da Kina dobija preveliki pristup ključnim zapadnim tehnologijama dok svoje kompanije štiti od stranih preuzimanja.

 

Izvor: Sinteza Invest Group

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!