Softver

Ključni KPI-evi za vaš uslužni biznis

Koji su vaši ključni problemi u vođenju uslužnog biznisa? Da li u vođenju svoje kompanije doživljavate neki od sledećih problema?

· Nemate dovoljno vremena da se bavite strateškim razvojem poslovanja vašeg biznisa

· Preplavljeni ste tekućim i administrativnim poslom

· Nedovoljno vremena provodite u razvoju vaših zaposlenih

· Imate osećaj da gubite kontrolu nad svojim biznisom: ne znate koji zaposleni je zadužen za kog klijenta,  izvršavanje projekta kasni, klijenti nisu zadovoljni vašim uslugama

· Profitabilnost kompanije nije zadovoljavajuća

Ukratko rečeno, da li imate osećaj da ste u vašem timu i trener, i glavni strelac, i glavni asistent?

Ukoliko se susrećete sa prethodno navedenim problemima, potrebno je da kreirate sopstveni model za upravljanje poslovanjem vašeg uslužnog biznisa. Kao što general u bici putem mapa prati stanje na terenu, i vi treba da se povremeno distancirate i da vidite u kom smeru ide vaš biznis, jer je to vaš glavni posao.

Potrebni su vam KPI-evi (Key Performance Indicators – ključni indikatori performansi), odnosno kvanitativni pokazatelji putem kojih možete pratiti trenutno stanje i dalji razvoj vašeg biznisa. 

U nastavku teksta ćemo vam pokazati kako vam naš softver za evidentiranje i praćenje radnog vremena zaposlenih, TimeAnalytics, može pomoći u kreiranju i praćenju KPI-eva.

Kao uslužna kompanija koja pruža usluge finansijskog i poreskog savetovanja suočavamo se sa sličnim problemima kao vi i provodimo naše radno vreme rešavajući probleme naših klijenata, od kojih mnogi dolaze iz uslužnog sektora. Softver je rezultat naše želje da automatizujemo praćenje radnog vremena naših zaposlenih kako bismo rešili naše organizacione probleme i sada smo odlučili da ovo rešenje ponudimo drugim uslužnim kompanijama.

Za svaki uslužni biznis, njegov osnovni resurs su njegovi ljudi, odnosno njihovo radno vreme. Stoga je ključni KPI, koji se može lako pratiti putem TimeAnalytics-a, ukupan broj potrošenih sati. Ukupni radni sati se u našem softveru mogu pratiti po klijentu, zaposlenom i servisnoj liniji (projektu), kao i u određenom vremenskom periodu (dan, nedelja, mesec, godina).

Na osnovu ukupnog broja potrošenih sati, putem TimeAnalytics-a se mogu pratiti ostali KPI-evi koje smo podelili u tri grupe:

· Finansijski KPI-evi

· Marketinški KPI-evi

· HR KPI-evi

Finansijski KPI-evi se mogu pratiti po klijentu, zaposlenom i servisnoj liniji (projektu):

· % naplaćenih sati u ukupnim satima: koliki udeo vašeg rada zaista fakturišete klijentima?

· Prihod po utrošenom satu: kolika je vaša realna naknada po satu?

· Cena koštanja angažmana za klijenta (servisnu liniju): koliki su troškovi po svakom klijentu, projektu, servisnoj liniji? Naš softver obračunava cenu koštanja na osnovu unapred zadatih troškova zarada zaposlenih i ostalih indirektnih rashoda

Ključni marketinški KPI-evi koji se mogu pratiti putem TimeAnalytics softvera su:

· Ukupan broj klijenata: praćenje broja klijenata iz meseca u mesec, iz godine u godinu

· Prosečan broj servisnih linija (projekata) po klijentu: mera širine vaše saradnje sa klijentom. Da li klijent zna u kojim sve oblastima može očekivati vašu podršku?

· Ukupan broj sati potrošenih na komercijalne (marketinške) aktivnosti: koliko vremena ulažete u ostvarenje prodajnih ciljeva i da li ste zadovoljni ostvarenim?

Osnovni HR KPI-evi su:

· Ukupan broj potrošenih sati po zaposlenom: radno opterećenje svakog zaposlenog

· Struktura radnih aktivnosti po zaposlenom:  da li se zaposleni bave aktivnostima za koje ste ih angažovali? Da li je potrebno formirati nove radne pozicije?

· Broj angažovanih zaposlenih po projektu (klijentu): da li su zaposleni adekvatno raspoređeni po projektima?

 

Autor: Srećko Ćosović, Menadžer za finansijsko savetovanje i transferne cene - WTS Porezi i Finansije

 

WTS Porezi i Finansije d.o.o.http://www.wtsserbia.com/

Naša osnovna delatnost je pružanje usluga multinacionalnim kompanijama, brzo-rastućim sistemima, kao i malim privatnim firmama i sveobuhvatna podrška u njihovom biznisu u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!