Ljudski resursi

Ko su zapravo Milenijalci?

Mladi ljudi rođeni između 1985. i 1994. godine pripadaju generaciji „Y“ ili „Milenijalcima“. Kako to neretko biva, nalaze se na meti kritike starijih generacija, koje ih vide kao neodgovorne, nezainteresovane osobe koje ne mogu da žive bez telefona i interneta, željne pažnje na socijalnim mrežama.

I dok su generacije pre njih kao najviše vrednosti u kontekstu posla isticale sigurnost i strukturu, milenijalci streme fleksibilnosti i mogućnosti da doprinesu društvu.

Pored „izazova“ u radu sa milenijalcima, ne treba smetnuti s uma i njihove prednosti. Ukoliko posmatramo milenijalce kroz prizmu obrazovanja, možemo doći do zaključka da je u pitanju veoma obrazovana (možda i najobrazovanija) generacija, kako u smislu formalnog, tako i neformalnog tehnološkog obrazovanja. Najčešće zanemareni situacioni aspekti, poput globalne ekonomske krize i promena na tržištu rada, uz produženo školovanje, vode ka tome da milenijalci kasnije i teže stupaju na tržište rada u odnosu na prethodne generacije. U Srbiji, kod ove generacije javlja se trend da nakon završenih studija mladi traže doškolovavanje i zaposlenje van granica zemlje kako bi postigli i prestigli standarde izvrsnosti.

Milenijalci mogu višestruko doprineti kompanijama – strastveni su, „grizu“ kada im se pruži šansa, mahom su kreativni i inovativni i spremni su da preduzmu rizike. Fleksibilni su i iskreni i žele da znaju širi okvir kako bi razumeli svoje uloge – i kao rukovodioci i kao zaposleni. Stalno traže komentare rukovodilaca kako bi što bolje upoznali sistem rada i žele da znaju gde se nalaze u odnosu na sopstevene ciljeve, kao i učinak drugih zaposlenih. Prema najnovijim istraživanjima, pripadnici ove generacije činiće 50 odsto zaposlenih do 2020. godine, stoga je neophodno je upoznati njihove vrednosti i mogućnosti kako bi im se pristupilo na pravi način i iz njih razvilo najbolje. U nekom od narednih tekstova, pozabavićemo se nešto više temom kako rukovoditi milenijalcima.

 

Jelena Radojković Jelić, H.art development center

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!