Obrazovanje i posao

Koja su nova zanimanja budućnosti?

Kažu da će do 2025. godine polovina sada poznatih poslova biti zamenjena veštačkom inteligencijom.

Američki futurista Rej Karzvajl ukazuje da će do 2020. godine kompjuter vrednosti 1.000 dolara imati moć ljudskog mozga. Na to se nadovezuje i univerzitet Okford sa predikcijom da u narednoj deceniji 35 odsto zanimanja može da bude automatizovano.

Pred nama su brojna pitanja, počev od toga šta će raditi ljudi ukoliko robote razvijemo za veoma sofisticirane proizvode, koji će poslovi biti zamenjeni a koji će opstati. 

Grupa zanimanja će svakako biti usmerena na probleme koje čovečanstvo još uvek nije uspelo da reši: klimatske promene, rešenje problema terorizma kao i sajber sigurnost. Posebno je bitno da sva zanimanja koja su u vezi sa kreativnočću imaju budućnost kao i ona koja su multidisciplinarna.

"Spoj tradicionalnih industrija sa razumevanjem tehnologije je ono u čemu je budućnost. Stvara se već celi novi svet zanimanja koja su u vezi sa dizajnom u najširem smislu. Uzmimo samo primer auto industrije koja se ubrzano razvija i budućnosti koja se vidi u samovozećim kolima. Kako će izgledati njihova unutrašnjost, kakav će biti dizajn? Čemu će biti posvećeni? Na ta pitanja se traži odgovor i to baš od dizajnera. Slično se dešava i u modnoj industriji sa novim materijalima. Bio tehnologije posebno napreduju - ko će dizajnirati i praviti veštačke kukove, rebra, potkolenice, ramena? Razvija se čitav set zanimanja koje spajaju dve i više industrija u sasvim novim promenama", ističe Olga Mirković Maksimović.

"Najbolji način da predvidite budućnost, je da je dizajnirate!", rekao je naučnik Bakminster Fuler. Već sada se radi na tehnologiji novih "pametnih" memorijskih materijala, dok uveliko postoji njihova primena u proizvodnji nameštaja. Istraživanje pametnih materijala od metala i sa memorijskim legurama je rad i to dugogodišnji. Mesečne zarade, u zavisnosti od znanja i iskustva, kreću se i do nekoliko hiljada evra.

Automobilska industrija je ponovo u ekspanziji. Paralelno i uveliko se radi na razvoju i automobila sa malom potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova, kao i auta na električni pogon, i inteligentnih vozila. Iako ti pametni automobili liče na klasične, sigurno je da će njihov izgled itekako razvojem elektronike i njihovom masovnijom upotrebom biti promenjen. Šta će biti na kraju tunela budućnosti, niko ne zna jer se svetlo ne nazire, ali se u njemu itekako nalazimo. Kolika je zarada? Teško je reći, naročito sada. Ono što je sigurno jeste da je itekako plaćeno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!