Razvoj

Koje su najbogatije zemlje u Evropi?

Kartograf Jakub Marijan objavio je na svojoj veb-stranici kartu, koja prikazuje raspodelu bogatstva u Evropi.

Podaci prikazani na karti zasnovani su na analizi švajcarske multinacionalne finansijske kompanije "Credit Suisse", koja meri bogatstvo zbrajanjem vrednosti finansijske i ostale imovine, uz oduzimanje vrednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU koristi se proračun baziran na ukupnim bilansima domaćinstava, a za neke zemlje korišćeni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansima u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupnim bilansima domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine.

Srbija na začelju u regionu - Slovenija - prva po bogatstvu

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Srbija je na začelju liste, čak i u regionu, gde je ubedljivo najbogatija Slovenija. Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike 8 puta bogatija od Srbije. Ispred naše zemlje su i Hrvatska, Crna Gora, Albanija, pa čak i Makedonija.

Što se, pak, tiče zemalja članica Evropske unije, Hrvatska je pri samom dnu po bogatstvu. Na čelu su, očekivano, Nemačka i Francuska.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dve najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a iza njih slede Norveška, Francuska, Nemačka i Velika Britanija. Zanimljivo je da prva dva mesta zauzimaju države koje nisu članice EU (Island i Švajcarska).

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Belorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!