Razvoj

Koje sve kompanije su deo poslovne imperije Džefa Bezosa?

Bezosova poslovna imperija obuhvata, ne samo kompaniju za elektronsku trgovinu, već i brojne novinske organizacije, kompanije za robotiku i sajtove za kupone.

Neto vrednost bogatstva osnivača „Amazona“, Džefa Bezosa je ove nedelje dostigla iznos od 105,1 milijardu dolara, čineći ga bogatijim nego što je Bil Gejts ikad bio.

Online prodavnica je prošle godine zabeležila rast o 57 odsto, što uključuje i rast od 7 odsto u prvim nedeljama 2018. godine.

Bezosova poslovna imperija obuhvata, ne samo kompaniju za elektronsku trgovinu, već i brojne novinske organizacije, kompanije za robotiku i sajtove za kupone. Pored toga, Bezos investira i u kompanije kao što su „Google“, „Airbnb“ i „Uber“.

Bezos je napravio i akvizicije u različitim oblastima. Pored toga, „Amazon“ je, takođe, napravio sopstvene akvizicije, uključujući nedavnu ponudu od 13,7 milijardi dolara za “Whole Foods”, kao i preuzimanje drugih kompanija među kojima su ritejler “Zappos” i sajt za video sadržaj “Twitch”.

„Amazon“ je, takođe, ulagao u manje startapove. Primera radi, u 2010. i 2011. godini, kompanija je u velikoj meri uložila u kompaniju za kupone “Living Social”, koja je 2016. godien kupila “Groupon”. “Whole Foods” nije bio prvi pokušaj „Amazona“ da uloži u prehrambeni sektor. Podsetimo, kompanija je uložila 100 miliona dolara u uslugu isporuke prehrambenih proizvoda “HomeGrocer” još 1999. godine.

“Bezos Expeditions” upravlja ulaganjima u rizične investicije Džefa Bezosa, među kojima su „Twitter“, „Workday“, „Business Insider“ i „Stack Overflow“.

I na kraju, tu je i “Nash Holdings”, privatna kompanija u vlasništvu Bezosa, koja je kupila “The Washington Post” u avgustu 2013. godine za 250 miliona dolara.

Bezos, poput osnivača kompanije “TESLA” Elona Muska, ima ambicije ka proširenju svoje imperije u svemir. Bezos je osnivač “Blue Origin”-a, raketne kompanije koja bi mogla da počne da nudi putovanja u svemir do kraja 2018. godine. Bezos tvrdi da je u proteklih nekoliko godina uložio oko milijardu dolara u ovu kompaniju.

I dok Bezos proširuje svoju imperiju, postaje sve bogatiji. Nakon objavljivanja vesti da je “Amazon” preuzeo “Whole Foods”, akcije ove kompanije su zabeležile neverovatan skok, zbog čega je Džef Bezos posta bogatiji za 1,88 milijardi dolara, što je za 600 miliona dolara više od iznosa, koji su top 10 najvećih akcionara “Whole Foods”-a zaradili na akcijama ove kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!