Berza

Koliko su Gejts, Bezos i Bafet izgubili u nedavnom padu vrednosti berzanskih indeksa?

U ponedeljak, 5. februara, indeks Dow Jones je pao za gotovo 1.600 poena, što je direktno uticalo na smanjenje zarade najbogatijih investitora.

Sreća super bogataša, poput Bill Gejtsa i Vorena Buffeta, u ponedeljak je pogođena. Bloomberg je utvrdio da je Bafet, zbog svojih investicija, izgubio čak 5,1 milijardu dolara, čime je neto vrednost njegovog imetka pala na iznos od 85 milijardi dolara.

Izvršni direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg se, zbog toga, suočio sa drugim najvećim gubitkom od 3,6 milijardi dolara. Najbogatiji čovek na svetu, osnivač „Amazona“ Džef Bezos, takođe se suočio s padom na  tržištu kapitala i time izgubio 3,3 milijarde dolara, zbog čega je vrednost njegovog bogatstva pala na sumu od 116 milijardi dolara.

Na listi 18 gubitnika među milijarderima našli su se osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts, koji je izgubio 2,2 milijarde dolara i osnivač „Zare“ Amansio Ortega koji je izgubio 1,2 milijarde dolara. Međutim, nekolicina super-bogatih se najverovatnije neće oporaviti od posledica pada berze.

Novi izveštaj otkriva da su se dobrotvorna davanja od strane 50 donatora u Sjedinjenim Američkim Državama više nego udvostručila 2017. godine na 14,7 milijardi dolara, što ukazuje na jaku američku ekonomiju.

Prvi na listi su Bil i Melinda Gejts, sa ukupnom donacijom od 4,8 milijardi dolara, što je dvostruko više od Gejtsovog nedavnog gubitka, 5. februara. Mišel Del i njegova supruga Suzan dali su milijardu dolara preko svoje fondacije, a izgubili 345 miliona dolara, nakon nedavnog pada  vrednosti indeksa na berzama.

Zakerberg i njegova supruga Prisila Chan su na drugom mestu na listi 50 najvećih filantropa, sa ukupnom donacijom od dve milijarde dolara, nešto više od polovine koliko je izgubio u ponedeljak.

Kada je reč o osnivaču „Berkšir Hetaveja“, Voren Bafet je donirao 18,6 miliona akcija klase B „Berkshire Hetaveja“ (sa vrednošću od 3,17 milijardi dolara), što je više od polovine onoga što je Bafet izgubio 5. februara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!