Softver

Komisija za konkurenciju Indije kaznila „Google“ zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Komisija za konkurenciju Indije kaznila je „Google“ zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

Indijski antimonopolski nadzornik je u četvrtak izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1,36 milijardi rupija (21,17 miliona dolara) „Googlu“ zbog "pristrasnosti pretraživanja" i zloupotrebe svog dominantnog položaja.

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) izjavila je da je „Google“ zloupotrebljavao svoju dominaciju među internet pretraživačima.

"Otkriveno je da je „Google“ bio pristrasan u oblasti pretraživanja i tako naneo štetu kako konkurentima, tako i korisnicima", navodi se u obrazloženju.

Međutim, CCI je izjavio da nije našao nikakve kršenje u pogledu „Google“-ovog specijalnog dizajna pretraživanja, AdWords-a i ugovora o distribuciji na mreži.

Portparol kompanije Google je rekao da kompanija razmatra "zabrinutost", koju je identifikovala Komisija i da će proceniti svoje sledeće korake.

"Uvek smo se fokusirali na inovacije kako bismo podržali evolucione potrebe naših korisnika. Komisija za konkurenciju Indije potvrdila je da je, po većini ispitanih pitanja, naše ponašanje u skladu sa indijskim zakonima o konkurenciji", rekao je on.

Prošle godine, Evropska komisija je nametnula rekordnu kaznu od 2,4 milijarde evra „Google“-u za favorizovanje svojih usluga, a „Google“ je podneo žalbu protiv ove odluke.

U Indiji je Komisija otkrila da je „Google“ svojim dizajnom pretrage dao favorizovao pretragu komercijalnih letova, čime je oštetio kompanije koje se pozicioniraju na tržištu.

Za narušavanje antimonopolskog ponašanja, Komisija je odlučila da izrekne novčanu kaznu u iznosu od 5 procenata prosečnog ukupnog prihoda koje je kompanija zaradila na tržištu Indije.

„Google“ će morati da isplati novčanu kaznu u roku od 60 dana.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!