Računovodstvo i finansije

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila 15 firmi za prodaju sportske odeće i opreme

Komisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da je izvršena povreda konkurencije i izrekla meru zaštite konkurencije za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme.

Kako je navedeno u rešenju objavljenom na zvaničnom sajtu Komisije, ovo telo je utvrdilo da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine.

Utvrđeno je da su učesnici N Sprot, Đak, Office-shoes, Planeta sprot, Carvel, Sportmarket, Total Sport, Spotriko, Univers-CO, Eurostar, Trim, K...G...Fashion, Kopelli, Fokus i Komision Sport One, zaključili restriktivne sporazume –ugovore o kupoprodaji, koji sadrže odredbe, kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva N Sport i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je ovo društvo zaključivalo sa svojim kupcima.

Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo N Sport, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje N Sport. Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke puma, russell athletic, sergio tacchini i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno fime N Sport.

Mera zaštite konkurencije je izrečena ukupno u iznosu od oko 45,3 miliona dinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!