Trgovina

Kompanija “Alibaba” za Dan ostvarila 56 milijardi dolara prometa

Kineska kompanija “Alibaba” postavila je novi rekord u onlajn prodaji robe od 56 milijardi dolara tokom ovogodišnjeg šoping praznika, Dana samaca.

Dan samaca je tradicionalno 24-časovni trgovinski događaj u Kini kada prodavci nude destine miliona proizvoda uz ogromne popuste na platformama za e-trgovinu kojima upravljaju Alibaba, JD.com i drugi igrači. Kineski praznik kupovine beleži veći promet nego Crni petak i Sajber ponedeljak u SAD-u zajedno.

Ove godine su onlajn trgovci JD.com i Alibaba produžili šoping feštu, koja traje od 1. do  12. novembra.

Ova suma je znatno veća od 268,4 milijarde juana GMV-a, kooliko je Alibaba zabeležio prošle godine tokom 24-časovnog trgovanja na Dan samaca, prenosi B92.

Kompanija JD.com, najveći rival Alibabe, objavila je da je obim transakcija na njenoj platformi iznosio 200 milijardi juana do danas u podne, takođe računajući sve porudžbije od 1. novembra.

Ovogodišnji Dan samaca je organizovan uprkos globalnoj pandemiji korona virusa koja je poharala svetsku ekonomiju. Međutim u Kini, gde je virus uglavnom pod kontrolom, ekonomija je počela da se oporavlja, a tržišnim analitičari je aktuelni kineski praznik kupovina posebno interesantan kao potencijalni pokazatelj snage domaćih potrošača.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!