Trgovina

Kompanija dm drogerie markt povukla plastične ambalažne kese iz prodaje

Kompanija dm drogerie markt u potpunosti je povukla plastične ambalažne kese iz prodaje, saopšteno je na zvaničnoj konferenciji za novinare. Predstavnicima medija, obratili su se ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i Predrag Petrović, član Uprave dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija.

Odluka kompanije da povuče plastične kese iz prodaje u svim dm drogerijama u zemlji stupila je na snagu 14. oktobra, a dm će nastaviti da nudi ekološke alternative kao što su papirne kese, trajne torbe i dm pamučne trajne torbe. Kompanija dm se među prvima u Srbiji odlučila na takav korak sa ciljem da utiče na očuvanje životne sredine u zajednici u kojoj posluje i da deluje kao primer svojim kupcima, ali i ostalim kompanijama.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglasio je da kompanija dm drogerie markt, zajedno sa ostalim inostranim kompanijama, značajno pomaže Srbiji da razume i primeni najviše svetske standarde u zaštiti životne sredine. Zbog toga je Ministarstvo, kako ističe, bez ikakve dileme podržalo ovu inicijativu kompanije.

„Ovom prilikom se zahvaljujem našim građanima što ne kupuju plastične kese i što misle o životnoj sredini, budući da je Srbija proizvodila negde oko dve milijarde plastičnih kesa godišnje i da je između 30 i 40 odsto te količine, završavalo na deponijama. Ostatak možete da vidite po našim ulicama, po našem drveću, našim rekama i obalama“, izjavio je ministar Trivan i dodao: „Životna sredina nema cenu, značajnija je od svakog imovinskog dobitka, a naročito profita. Moramo da promenimo taj istorijski jaz između zaštite životne sredine i profita, a ovo je najbolji način da se te logike menjaju – svaki dan tokom kupovine.“

 

Predrag Petrović, član Uprave dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija, istakao je da je odluka o potpunom povlačenju plastičnih ambalažnih kesa iz dm drogerija usledila kao logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

„Kompanija dm je još 2012. godine počela sa naplatom velikih kesa, a od 2018. godine novac od naplate malih recikliranih kesa usmerava se na veliki ekološki projekat. Ovu praksu negujemo i na drugim tržištima na kojima poslujemo, pa su plastične ambalažne kese u isto vreme kada i u Srbiji povučene iz prodaje i u svim našim drogerijama na teritoriji Makedonije“, rekao je Predrag Petrović.

„Počevši od same proizvodnje, do pakovanja i sadržine proizvoda, na svakom koraku nastojimo da budemo odgovorni prema našoj okolini, kao i da edukujemo kupce o održivim načinima života. Tako ih sada pozivamo da, nošenjem sopstvenih torbi za višekratnu upotrebu, daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine za buduće generacije. Takođe, kupovinom naših trajnih torbi kupci dobijaju doživotnu garanciju, što podrazumeva da ukoliko se postojeća ošteti ili pocepa, mogu je besplatno zameniti novom u svakoj dm drogeriji“, naglasio je on.

Prema istraživanju Agencije za zaštitu životne sredine, tokom prošle godine, na tržište Srbije plasirano je više od četiri hiljade tona plastičnih kesa, a samo je za razgradnju jedne kese potrebno i po nekoliko vekova. Ipak, ohrabrujući podatak je da je to za 3 hiljade tona manje nego godinu dana ranije. Međutim, prema statističkim podacima, prosečan građanin EU tokom godine upotrebi oko 500 plastičnih kesa, a prosečan građanin Srbije dnevno upotrebi oko sedam kesa.

 

Na nivou EU doneta je odluka da članice do kraja ove godine treba da obezbede uslove kako se godišnje ne bi potrošilo više od 90 laganih kesa po osobi. Do kraja 2025. godine taj broj bi trebalo da padne na 40 kesica. Kako je ranije najavljeno, na nivou grada Beograda od 1. januara 2020. godine upotreba plastičnih kesa će biti ograničena u svim maloprodajnim objektima, dok je AP Vojvodina Deklaracijom o zaštiti životne sredine predvidela zabranu korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!