Energetika

Kompanija “Glencore” prodala udeo u “Rosneft”-u

Kompanija “Glencore” je prodala udeo u “Rosneft”-u, okončavši dve decenije ulaganja koja su anglo-švajcarskoj firmi omogućila da trguje milionima barela nafte te ruske grupe.

Prodaja, na kojoj se radilo godinama otkako je “Glencore” promenio najviši menadžment, najavljena je u decembru 2021. i biće završena u prvoj polovini 2022. godine pošto je u toku dobijanje regulatornih odobrenja, saopšteno je iz kompanije.

“Glencore” nije naveo razlog za otuđenje vlasničkog udela i nije otkrio kupca niti vrednost transakcije.

“Rosneft”, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, suočio se s teškim periodom otkako je Evropska unija uvela prošle godine sankcije vlasniku te kompanije Mihailu Gucerijevu zbog bliskih veza sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Sankcije su napravile problem “Rosneft”-ovom izvozu nafte, pri čemu je “Glencore” nekoliko meseci preskočio kupovine od ruskog partnera, prenosi Dnevnik.

“Glencore” je pomogao Gucerijevu da od početka 2000-ih podigne “Rosneft” u top 10 ruskih proizvođača "crnog zlata" finansirajući ekspanziju te kompanije u zamenu za prava na izvoz nafte.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!