Industrija

Kompanija „Lumberline“ nameštaj koji pravi u Apatinu izvozi širom sveta

Apatinska fabrika nameštaja "Lumberlajn", u vlasništvu slovenačkih investitora, koja posluje u Slobodnoj zoni, proizvodi nameštaj za strane hotele, domove zdravlja, bolnice, kancelarije, škole i isključivo su izvozno orijentisani.

U ovoj fabrici kažu da proizvodi, koji se rade u našoj zemlji, ravnopravno konkurišu na evropskom tržištu po svim kvalitetima i standardima. Repromaterijal, poput iverice, pretežno nabavljaju na domaćem tržištu, prenosi RTV.

"Imamo program za koji mislim da smo jedinstveni u Srbiji, a to je izrada zidova za penjanje i taj proizvod  izvozimo u Kinu, Japan i većinu zemalja Evropske unije. Kupci iz inostranstva zahtevaju izuzetan kvalitet, poštovanje dogovora i rokova bez greške", kaže Jasmin Mahič, vlasnik fabrike nameštaja "Lumberlajn".

U planu je proširenje pogona, što znači i nova radna mesta. Potencijala ističu ima, ali očekuju više sluha kada su u pitanju podsticaji za izvoz.

"Kao kompanija smo 95 odsto izvozno orijentisani, ali u tom smeru mi ne znamo ili nismo čuli da postoje podsticaji za firme drvne industrije, koje su pretežni izvoznici, pa mislim da bi tu pomoć dobro došla", dodaje on.

U proizvodnom pogonu 45 radnika je raspoređeno u dve smene, oni su dobili priliku da afirmišu svoje znanje na najsavremenijim mašinama.

"Mnogo je lakše raditi na najsavremenijim mašinama kod kojih je sve kompjuterizovano. Rad na njima je bezbedniji i bolji nego na starim mašinama na kojima smo ranije radili i sticali praksu", objašnjava Dušan Đaković, radnik.

Prema podacima Regionalne privredne komore Sombor, u Zapadnobačkom okrugu 25 preduzeća bavi se proizvodnjom nameštaja od čega je pet izvozno orijentisano. Tokom prošle godine, ove kompanije ostvarile su izvoz roba u vrednosti preko 4 miliona evra, što je duplo više nego pretprošle godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!