Razvoj

Kompanija „Microsoft“ kupuje gejming giganta „Activision“ za 68,7 milijardi dolara

Kompanija „Microsoft“ je saopštila da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu „Activision Blizzard“, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Ugovorena cena znači da će „Microsoft“ platiti 95 dolara po akciji „Activision“-a.

Akcije „Activision“-a su skočile na Njujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije „Microsoft“-a skliznule za manje od 1,0 posto..

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće „Microsoft“-ovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIna 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

Kompanija „Activision Blizzard“, poznata po popularnim video igrama kao što su "Dužnost zove", Diablo i drugih, našla se poslednjim meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora, prenosi Dnevnik.

Prema saopštenju „Microsoft“-a, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju ''zeleno svetlo'' za ovo preuzimanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!